Královna Alžběta II. ve vánočním projevu vyjádřila solidaritu s těmi, kteří přišli o blízké

Britská královna Alžběta II. v sobotu pronesla vánoční poselství. Vzpomínala v něm na letos zesnulého manžela prince Philipa. Vyjádřila pochopení pro lidi, pro něž Vánoce mohou představovat těžké období, protože také přišli o své blízké. Panovnice tráví Vánoce na hradě Windsor. Do areálu v sobotu pronikl ozbrojený muž. Policisté ho zadrželi.

Ústředním bodem proslovu královny byla vzpomínka na prince Philipa, který zemřel 9. dubna ve věku 99 let. „Ačkoliv je to pro mnohé období velké radosti a veselí, mohou být Vánoce obtížné pro ty, kteří přišli o své drahé. Letos chápu obzvlášť dobře proč,“ uvedla královna v poselství, které odvysílaly britské televize. „Ale život samozřejmě sestává z posledních rozloučení i prvních setkání. A jakkoliv mně a mojí rodině chybí, vím, že by chtěl, abychom si Vánoce užili,“ podotkla.

Úvod poselství podkreslily fotografie zachycující šťastné okamžiky společného života Alžběty II. a Philipa. Královna řekla, že čerpala velkou útěchu z vroucnosti a náklonnosti lidí, kteří ocenili život a práci „mého milovaného Philipa“. Během projevu měla na červených šatech připnutou brož, kterou nosila i na líbánkách v roce 1947.

Zároveň se však projev pětadevadesátileté panovnice nesl v optimistickém duchu. Pochválila například angažovanost svého syna prince Charlese a vnuka prince Williama na nedávném klimatickém summitu COP26 ve Skotsku.

Vánoční poselství bylo pro královnu, která letos několikrát čelila zdravotním problémům, nejvýznamnějším veřejným vystoupením od podzimu. Kvůli nemoci covid-19 letos výrazně omezila svůj vánoční program. Svátky slaví na hradě Windsor u Londýna namísto východoanglického sídla Sandringham, kde v tomto ročním období pobývá obvykle. Spolu s ní tam je i princ Charles, jeho žena Camilla a další blízcí příbuzní.

Policisté na Winsdoru zadrželi ozbrojeného muže

Právě na pozemky hradu Windsor v sobotu pronikl devatenáctiletý údajně ozbrojený muž. Podle policie muž nevešel do žádné z budov a během několika chvil byly spuštěny příslušné bezpečnostní procesy.

Policie uvedla, že členové královské rodiny byli o incidentu informováni a veřejnosti nic nehrozí. Doplnila, že dotyčný byl zadržen kvůli podezření ze vstupu na chráněné místo a z držení útočné zbraně. „V tuto chvíli zůstává ve vazbě,“ řekla policejní komisařka Rebecca Mearsová. Ze sdělení není jasné, jakou přesně zbraň u sebe muž měl.

Incident se stal kolem 8:30 místního času (9:30 SEČ) a nezdá se, že by narušil jakékoli plány královské rodiny. Charles, Camilla a další její členové byli dopoledne zachyceni fotografy při příjezdu do kaple svatého Jiří v hradním komplexu, uvedla agentura Reuters.

Bezpečnostní incidenty u britských královských rezidencí nejsou časté. Nejvážnější z doby panování současné královny se stal v roce 1982, kdy vetřelec vyšplhal po zdi Buckinghamského paláce a dostal se až do místnosti, kde ležela Alžběta II. v posteli. V roce 2016 se muž, který byl už dříve odsouzen za vraždu, přiznal k tomu, že neoprávněně vnikl do ochranné zóny kolem Buckinghamského paláce a ptal se, zda je královna doma.