V Berlíně otevřelo Humboldtovo fórum. Fasáda je replikou původního zámku Hohenzollernů

V Berlíně se pro návštěvníky otevřelo Humboldtovo fórum. Centrum pro kulturu, umění a vědu sídlí v nové budově, která vyrostla v několika uplynulých letech na místě někdejšího sídla pruských králů a německých císařů a jejíž fasáda je replikou vnější podoby původního panovnického zámku.

Instituce se návštěvníkům otevřela po několika odkladech způsobených mimo jiné pandemií covidu-19. Loni v prosinci byla zpřístupněna alespoň virtuálně. Podle agentury DPA jeden z nejvíce ambiciózních kulturních projektů v mezinárodním měřítku přišel nakonec na 680 milionů eur (téměř 17,5 miliardy korun).

Začíná se šesti výstavami a bohatým zahajovacím programem. Prvních sto dní je vstup volný. Další část zařízení se má otevřít v září a teprve v první polovině příštího roku má být přístupné celé Humboldtovo fórum, které stojí v centru německé metropole. Od příštího roku mají být na jedné z výstav k vidění mimo jiné beninské bronzové sošky, které Německo získalo v dobách své kontroverzní koloniální minulosti.

„Vypořádávání s německými koloniálními dějinami tu bude brzy hrát ústřední roli,“ řekla během slavnostního otevření Humboldtova fóra pověřenkyně německé vlády pro kulturu a média Monika Grüttersová. Podle ní by se nová instituce mohla stát arénou demokratické kultury střetávání různých názorů a také vzorem a hnací silou pro nutné změny, pokud jde o „zacházení s kulturními statky z koloniálních kontextů“.

Sbírka soch v Humboldtově fóru
Zdroj: ČTK/AP/Jens Kalaene

Fórum nahradilo „obchod s lustry“

„Humboldtovo fórum působivým způsobem doplňuje muzejní instituce v berlínském centru, a to jak po architektonické stránce, tak po té obsahové,“ prohlásil o budově berlínský starosta Michael Müller. Poznamenal, že fasáda zámku, která spojuje moderní i historickou tvář, má pro Berlíňany třicet let po sjednocení velkou symboliku. „Tvář Berlína nyní dostává novou a zároveň historickou fazetu, je to dárek městu,“ dodal Müller. 

Za Humboldtovým fórem jako kulturní institucí stojí nadace pruského kulturního dědictví se sbírkami mimoevropského umění, Humboldtova univerzita a Berlín. Za sídlo nové instituce byla zvolena částečná replika hohenzollernského zámku, který byl za druhé světové války těžce poškozen. V roce 1950 nechal komunistický režim trosky srovnat se zemí a na jeho místě později vybudovat Palác republiky, v němž zasedal parlament bývalé NDR a kterému se kvůli obrovskému počtu svítidel a s odkazem na východoněmeckého vůdce Ericha Honeckera říkalo Erichův obchod s lustry.

Michael Müller, Wilhelm von Boddien a Monika Grüttersová během slavnostního otevření budovy
Zdroj: Nicole Kubelka/imago stock&people

Po znovusjednocení Německa se uvažovalo o rekonstrukci. Stavba byla ale značně zamořena zdravotně závadným azbestem, takže se rozhodlo o demolici. Výstavba nové budovy, která je částečnou replikou původního zámku pruských vládců, začala přípravnými pracemi v roce 2012. Dílo se třemi barokními a jednou moderní fasádou si vyžádalo investici 677 milionů eur (17,7 miliardy korun).

Velkou částkou, konkrétně 105 miliony eur, přispělo 45 tisíc dárců, což Müller ocenil. „Chci výslovně poděkovat dárcům, kteří toto umožnili,“ uvedl.

Německá ministryně kultury Monika Grüttersová již v prosinci prohlásila, že díky fóru se odkaz bratrů Alexandera a Wilhelma von Humboldtových v srdci německé metropole naplní novým životem.

„Jejich odkaz nahlížet na svět vlastníma očima a setkávat se s cizinci místo jejich odmítání a znevažování je dnes aktuálnější než kdy jindy,“ řekla. „Právě v přístupu ke kulturním předmětům s koloniální minulostí by mělo být Humboldtovo fórum v Německu měřítkem a vzorem,“ uvedla.