Thajce neodradil zásah policie, dál protestují proti vládě a monarchii

Thajci opět protestovali v sobotu v ulicích Bangkoku proti vládě i monarchii. Neodradil je páteční, první větší zásah proti demonstrantům, při němž policie použila vodní dělo. Podle agentury AFP se na třech různých místech v thajské metropoli shromáždilo zhruba deset tisíc lidí.

Největší demonstrace se uskutečnila na jihovýchodě metropole, kde se sešlo pět tisíc lidí. Na dalších místech byly počty demonstrantů nižší, 2000 až 3000 osob. Na různých místech se demonstrovalo proto, aby demonstranti policii znesnadnili práci.

Protesty travají už tři měsíce. V noci na čtvrtek vyhlásila vláda v Bangkoku výjimečný stav a ve čtvrtek protesty zakázala, přesto vzápětí přišly na novou akci tisíce lidí a další demonstrace se konala v pátek. Ve snaze zmařit sobotní protest policie oznámila uzavření městské dopravy a rozmístila na silnice zátarasy. Policejní mluvčí řekl, že „všechna shromáždění jsou ilegální bez ohledu na to, zda je provází násilí, nebo ne“.

Kdo poškozuje koho?

Lidé stejně jako v minulých dnech volali po odstoupení premiéra Prajutcha Čan-Oči. Do čela kabinetu se dostal po převratu v roce 2014, kdy se moci chopila vojenská junta. V roce 2019 jeho strana vyhrála volby, před nimiž ale vojenský režim podnikl řadu kroků, aby se jeho představitelé ve vedení státu udrželi. Premiér odmítá nařčení z volebních manipulací, které mu prý umožnily udržet se u moci.

Vládní mluvčí řekl, že žádná strana nemůže vyhrát. „To vše poškozuje celou zem. Vláda by ráda demonstranty požádala, aby se neshromažďovali a zůstali v klidu,“ uvedl.

Kromě premiérova odstoupení demonstranti požadují omezení pravomocí krále Mahá Vatčirálongkóna a novou ústavu. Královský palác podle Reuters protesty nekomentoval, ale král prohlásil, že Thajsko potřebuje lidi, kteří milují svou zem i monarchii.