Země Středomoří budou spolupracovat při těžbě plynu, Turecko chce zmírnit napětí

Šest zemí východního Středomoří – Řecko, Itálie, Egypt, Izrael, Kypr a Jordánsko – zformovalo organizaci, která bude spolupracovat v otázkách vývozu zemního plynu z této oblasti. Fórum pro zemní plyn ve východním Středomoří (EMGF) chce vedle prosazování exportu z tohoto regionu také posílit vazby Izraele s arabskými sousedy.

Organizace bude sídlit v Káhiře a chce se soustředit na posilování regionální spolupráce. EMGF sdružuje regionální soky Turecka, které vede vleklý spor s unijními členy, zejména s Řeckem a Kyprem, ohledně práva na těžbu zemního plynu ve východním Středomoří.

Izraelské ministerstvo energetiky uvedlo, že je členem fóra také Palestinská samospráva. Francie o členství požádala, zatímco Spojené státy a Evropská unie dohodu podepsaly jako pozorovatelé. Do fóra mohou podle prohlášení vystoupit i další země východního Středomoří.

Izraeli fórum „přináší regionální spolupráci s arabskými a evropskými zeměmi, první svého druhu v historii – smlouvy za 30 miliard dolarů (asi 692 miliard korun) na vývoz (izraelského) plynu do Jordánska a Egypta,“ uvedl tamní resort energetiky. Zmíněné smlouvy považuje za pouhý začátek.

Egypt začal dovážet izraelský plyn začátkem letošního roku, a to i pro účely zpětného vývozu do Evropy a do Asie. Podmořské naleziště plynu Zohr, objevené u egyptského pobřeží v roce 2015, vyvolalo zájem o tamní energetický trh.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Reuters/Djordje Kojadinovic

Erdogan chce konferenci

Těžbu plynu v regionu a vývoz suroviny komplikuje místní politické klima, infrastruktura, cena dopravy a soupeření Turecka s ostatními zeměmi východního Středomoří.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však během svého úterního vystoupení na Valném shromáždění OSN vyzval k uspořádání regionální konference, která by napětí kvůli těžbě ve Středomoří zmírnila. Podle Erdogana by se takové konference měly zúčastnit země regionu včetně Severokyperské turecké republiky. Tu ale uznává jen Turecko.

Podle Erdogana chce Turecko vyřešit neshody spravedlivě a náležitě prostřednictvím rozhovorů, nesmí být ale vyloučeno ze hry ve východním Středomoří.