Středeční hackerský útok se týkal asi 130 účtů, soudí Twitter

Sociální síť Twitter na základě dosavadních poznatků usuzuje, že pachatelé hackerského útoku z noci na čtvrtek cílili na zhruba 130 účtů, ovšem podařilo se jim ovládnout jen malou část z nich. Společnost to v pátek oznámila prostřednictvím jednoho ze svých oficiálních účtů. S následky incidentu se stále vypořádává. Nadále vyšetřuje, zda hackeři z profilů celebrit a miliardářů odcizili soukromá data.

„Na základě poznatků, které aktuálně máme, se domníváme, že terčem útočníků se v rámci tohoto incidentu jistým způsobem stalo přibližně 130 účtů. U malé podmnožiny dokázali převzít kontrolu nad účty a následně z nich odeslat tweety,“ uvádí nové prohlášení Twitteru.

Média ve čtvrtek zmiňovala nejméně desítku osobností, na jejichž profilech se objevily podvodné příspěvky, které slibovaly zdvojnásobení vkladu při rychlém odeslání platby v kryptoměně bitcoin na uvedený účet.

Různé obměny tohoto sdělení pachatelé šířili skrze účty bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, prezidentského kandidáta Joea Bidena, šéfa firmy Tesla Elona Muska nebo rappera Kanyeho Westa. K zaslání bitcoinů zdánlivě vyzývaly i firmy Apple nebo Uber, podle zpravodajského webu BBC se neautentické příspěvky zobrazily stamilionům lidí.

Největší problém v historii Twitteru

Řada komentátorů mluví o nejhorším bezpečnostním problému Twitteru v jeho čtrnáctileté historii, mnoho otázek je ovšem v této souvislosti stále nezodpovězených. Není jasné, kdo za útokem stál, ani to, zda byl podvod s kryptoměnou jediným cílem pachatelů a zda zároveň známým osobnostem neukradli citlivá data jako třeba soukromé zprávy.

„Nadále analyzujeme, zda byla zkompromitována neveřejná data spojená s těmito účty, a pakliže vyhodnotíme, že se tak stalo, poskytneme dodatečné informace,“ vzkazuje sociální síť.

Útok také vyvolal řadu otázek ohledně zabezpečení interních systémů firmy, do nichž se hackerům za dosud nevysvětlených okolností podařilo proniknout. Ve Spojených státech pak znovu vyvstávají obavy z případných snah kyberzločinců zasáhnout do listopadových voleb, které kromě obsazení prezidentského postu rozhodnou také o poměru sil v obou komorách Kongresu nebo o obsazení některých soudů. „Únosem“ prominentních účtů už se zabývají Federální úřad pro vyšetřování (FBI), úřady státu New York i někteří američtí zákonodárci.

Platforma i v pátek pokračovala v nápravě bezprostředních škod. „Spolupracujeme se zasaženými majiteli účtů a budeme v tom pokračovat během několika následujících dní,“ uvedla. Zároveň ujišťovala, že v rámci vyšetřování podnikla „agresivní kroky“ na zabezpečení svých systémů. „Stále jsme v procesu vyhodnocování dlouhodobějších kroků, které případně učiníme, o další podrobnosti se podělíme, jakmile to bude možné,“ dodává.