Zaorálek točí kormidlem česko-izraelských vztahů, kritizoval osady

Jeruzalém – Mimořádně ostře se před jednáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyjádřil o izraelské politice vůči Palestině český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Po nepříjemném překvapení při návštěvě v Gaze řekl, že Izrael torpéduje mírový proces výstavbou osad na palestinském území. Benjamin Netanjahu naopak uvedl, že ten, kdo narušuje cestu k pokojné existenci dvou států, jsou Palestinci. Oproti předvolebním projevům přitom Netanjahu možnou existenci Palestiny připustil.

Diplomacie je podle Lubomíra Zaorálka jediná cesta, jak ukončit desetiletí násilí na blízkém východě. Je ale přesvědčen, že Izrael mírový proces narušuje. „A pokud dochází k pokračování osídlování oněch oblastí, které patří k palestinské autonomní správě a o kterých nebylo rozhodnuto, že by měly patřit k Izraeli, nebo je to dokonce často naopak, tak to je vlastně přímo torpédování procesu vytváření dvou samostatných států,“ uvedl ministr Zaorálek. Výstavbou osad či zástavbou východního Jeruzalému, kde chtějí mít Palestinci své hlavní město, Izrael podle Zaorálka „dává najevo, že my neuvažujeme, že bychom někdy vůbec Palestincům umožnili budovat samostatný stát. (…) To zhoršuje tu atmosféru a posiluje to atmosféru nenávisti“.

Benjamin Netanjahu sice v předvolební kampani říkal, že dokud bude u vlády, samostatný palestinský stát nevznikne, nyní ale jeho možnou existenci připouští. „Chceme dva státy pro dva národy,“ řekl izraelský premiér před jednáním s českým ministrem. Tvrdí však, že Palestinci nechtějí vyjednávat a navíc mají na své straně OSN. „Měli bychom se vrátit k jednání bez předchozích podmínek,“ vyzval. Zároveň vyjádřil obavu, že by se samostatný palestinský stát mohl dostat do rukou radikálním silám, a ohrožovat tak jeho zemi. Podle Zaorálka je Netanjahu přesvědčen, že v řadě věcí učinil podstatné kroky. Postoj Evropy, který mu není lhostejný, proto prý chápe jako nepochopení a křivdu.

Česko za minulých vlád Izrael bezvýhradně podporovalo

Česko v uplynulých 25 letech patřilo dlouhodobě k nejbližším spojencům Izraele. Když v roce 2012 žádala Palestina proti vůli Izraele ve Valném shromáždění OSN o uznání v pozici nečlenského pozorovatelského státu, postavila se Praha proti. Stejně hlasovaly pouze USA, Kanada, Panama, pět státu z Oceánie a samotný Izrael. Současná česká vláda ale vyhlásila politiku vyváženého přístupu k Izraeli a k arabským zemím, ačkoli Lubomír Zaorálek trval na tom, že „nemá v úmyslu dělat jakékoli strategické změny naší dosavadní politiky vůči tomuto regionu“.

Zaorálek se ovšem ve prospěch vyváženého přístupu k Izraeli a Palestině vyjadřoval již z opozičních lavic. Když tehdejší premiér Petr Nečas v roce 2011, když OSN jednala o postavení Palestiny, odcestoval na návštěvu Izraele, kritizoval ho, že nebyl na palestinském území. „Žádná ze zemí Evropské unie by v této chvíli, kdy se jedná o stanovisku dvou stran konfliktu, nenavštívila jednu ze stran, a tam formulovala své jednostranné stanovisko,“ řekl tehdy Lubomír Zaorálek. Sám ostatně na nynější návštěvě před jednáním s vrcholnými izraelskými politiky navštívil Gazu (více zde).

Zatímco však vláda dává Zaorálkovými ústy najevo, že je třeba být přátelský k oběma stranám a náklonnost k Izraeli se „nedá omlouvat tím, že mám hluboké a dlouhotrvající přátelské vztahy s Izraelem“, docela opačný názor nadále prosazuje prezident Miloš Zeman. Již krátce po nástupu do prezidentské funkce vzbudil pozornost svým návrhem na přestěhování české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma, záhy vyrazil i na oficiální návštěvu země, kde prohlásil: „Žádná vyjednávání s teroristy, ale boj. Protože když s nimi nebojujete, následkem je posílení mezinárodního terorismu. Budoucí boj bude mnohem komplikovanější než ten současný.“

Na podzim do Česka přiletí izraelský prezident

Zaorálek s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i o připravované návštěvě izraelského prezidenta Reuvena Rivlina v Česku. Přiletět by měl na podzim. Rivlina do České republiky už dříve pozval prezident Miloš Zeman. Pozvání dostal také od Zaorálka během jeho listopadové cesty do Izraele. Šéf české diplomacie ho tehdy pozval na připomínky 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Terezíně, které se konaly 17. května.

Rivlin byl rovněž mezi hlavami států pozvanými na počátku roku na mezinárodní setkání k 70. výročí konce holokaustu, která se konala v Praze a Terezíně. Izraelský prezident dal ale přednost účasti na uctění památky obětí holokaustu v sídle OSN v New Yorku.