„Je neuvěřitelný,“ vyzdvihl Mark Meadows při impeachmentu Trumpa. Teď je z něj personální šéf Bílého domu

Americký prezident Donald Trump jmenoval již svého čtvrtého personálního šéfa Bílého domu. Stal se jím republikánský kongresman za Jižní Karolínu Mark Meadows. Končící Mick Mulvaney měl pozici nahnutou téměř od svého nástupu, ovšem ještě měsíc před vyhazovem ujišťoval prezident, že s ním má dobré vztahy.

Mark Meadows, kterého Donald Trump jmenoval personálním ředitelem Bílého domu, se jako prezidentův důležitý spojenec vyprofiloval během nedávného impeachmentu, kdy se demokraté pokusili hlavu státu odvolat z úřadu, upozornila agentura Reuters.

Meadows se v Kongresu zařadil k Trumpovým nejvýraznějším obhájcům. Charakterizoval jej jako „nesmírně nadaného člověka“, a to ne jenom jako politika. „Jako lidské stvoření je neuvěřitelný,“ konstatoval nový šéf Bílého domu o svém nynějším nadřízeném.

Křeslo personálního ředitele ovšem není v sídle amerického prezidenta v éře Donalda Trumpa příliš perspektivním zaměstnáním. Trump v lednu zahájil čtvrtý rok svého mandátu a nyní jmenoval čtvrtého personálního ředitele.

O odchodu Meadowsova předchůdce Mikea Mulvaneyho se přitom spekulovalo takřka od jeho nástupu. Krátce poté, co na konci roku 2018 do Bílého domu přišel, totiž bylo zveřejněno video, kde se o prezidentovi neuctivě vyjádřil.

Trump sám od počátku hovořil o tom, že je Mulvaney dočasným ředitelem, nicméně ještě minulý měsíc novinářům řekl, že se zvěsti o chystaném vyhazovu personálního šéfa nezakládají na pravdě. Ujistil, že má s Mulvaneym „skvělý vztah“. Jak ale upozornila BBC, Mulvaney se nikdy nestal součástí nejužšího prezidentova kruhu.