Při tlačenici na schodišti v keňské škole zemřelo 13 dětí

Žáci základní školy na západě Keni při odchodu ze školy ušlapali nejméně 13 svých spolužáků, další desítky studentů utrpěly zranění. Děti se po vyučování začaly tlačit na schodišti a v nastalém zmatku se pošlapaly.

Neštěstí se stalo odpoledne po vyučování. Tlačenice propukla na schodišti ve třetím patře pětipodlažní budovy. Některé z dětí se zřítily dolů, uvedl mluvčí keňského Červeného kříže.

Zatímco Červený kříž na Twitteru uvedl, že do nemocnice bylo přijato 39 zraněných dětí, organizace poskytující služby první pomoci informovala o více než padesáti zraněných, včetně dvou na jednotce intenzivní péče, a 37 studentech, kteří už byli propuštěni. Organizace a některá keňská média hovoří o 14 mrtvých.

Jeden z rodičů, jehož dítě školu navštěvuje, z paniky obvinil učitele. „Děti, které přežily, nám řekly, že utekly a pošlapaly se, protože je bili učitelé,“ uvedla matka, podle které bylo dětem mezi deseti až 12 lety.

Podle svědectví školáků, která přinesl keňský server Standard, došlo k tragédii poté, co někteří žáci schválně zablokovali úzké schodiště. Další děti se pokusily protlačit si cestu a jejich spolužáci začali padat. V nastalé panice došlo ke křiku a zmatku, což ještě umocnilo paniku na schodišti.

„Rodičům, kteří při politováníhodné tragédii na základní škole Kakamega ztratili své milované, vyjadřuji upřímnou soustrast a modlím se, aby Bůh všem postiženým rodinám dodal sílu,“ okomentoval neštěstí bývalý keňský premiér Raila Odinga.