Vztahy mezi USA a Izraelem nevzkvétají, kvůli íránskému jádru

Washington - Spor mezi americkou vládou a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem se vyostřuje. K napjatým vztahům kvůli neshodám ohledně íránského jaderného programu se naposledy vyjádřil americký ministr zahraničí John Kerry. Ten odmítl názory izraelského premiéra, že Spojené státy rezignovaly na úsilí zastavit Írán v pokusu sestrojit jadernou bombu.

Netanjahu kritizuje Spojené státy za to, že se vzdaly snahy zastavit Írán v pokusu sestrojit jadernou bombu. Nedávno prohlásil, že USA „připouští, aby Írán postupně, v průběhu několika let, rozvíjel svou schopnost produkovat materiál pro výrobu jaderných zbraní.“ Americký ministr zahraničí John Kerry takové nařčení odmítl, prezident Barack Obama dal podle něj během posledního kola rozhovorů v Ženevě jasně najevo, že cílem jeho politiky je nedovolit Íránu jaderné zbraně získat. Kerry prohlásil, že se Natanjahu ohledně íránských jaderných rozhovorů mýlí.

Jednání o omezení či kontrole íránského jaderného programu se vyostřuje mimo jiné kvůli tvrdým vnitropolitickým bojům, které probíhají jak na izraelské, tak na americké straně. „Izraelský premiér Netanjahu se ocitá tři týdny před důležitými volbami, které rozhodnou o jeho pokračování na politické špičce,“ vysvětluje situaci blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. „Tím se dá vysvětlit jeho tepání do mírových dohod či do jednání o tom, jak by měla vypadat budoucnost íránského jaderného programu,“ soudí Szántó.

Benjamin Netanjahu pronese příští týden projev v americkém Kongresu, kam jej pozvali američtí republikáni. „Ti se zase snaží podkopávat politiku amerického prezidenta Obamy. Všechno dohromady to dává velmi třaskavý mix, který v tuto chvílí do velké míry poškozuje jak jednání, která jsou ve složité a delikátní fázi, tak samotný vztah mezi Izraelem a Spojenými státy,“ míní Szántó. „Ve Washingtonu je řada lidí, kteří otevřeně řeknou, že takhle špatně na tom vztah obou zemí ještě nebyl,“ dodává Martin Řezníček, zpravodaj ČT v USA.

Íránský jaderný program je předmětem diskuzí už od roku 2005, kdy se případem začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. Postupně na Írán uvalila řadu sankcí a rezolucí vyžadujících zastavení jaderného programu. Rozhovory s Teheránem, v nichž se Washington výrazně angažuje, nyní vrcholí. Do konce března má být znám rámec dohody o íránském jaderném programu a konečná smlouva by pak měla být hotova v červnu. Netanjahu však odmítá připustit jakékoliv řešení, které by Teheránu umožňovalo uchovat kapacity k opětovnému budoucímu spuštění programu.