V centru Dillí vzplála budova plná dělníků, zemřelo přes čtyřicet lidí

Při mohutném požáru v centru indické metropole Dillí zahynulo nejméně 43 lidí. Dalších 16 osob bylo převezeno do nemocnice s popáleninami či s dýchacími potížemi poté, co byli vystaveni množství kouře. Příčina neštěstí je zatím neznámá.

Indická média uvedla, že plameny zachvátily v neděli časně ráno budovu, jež byla plná továrních dělníků, kteří přespávali v dílnách. Přivolaní hasiči ale o osobách uvězněných uvnitř šestipatrové budovy nevěděli, což zbrzdilo záchranné operace, napsal server India Today.

Budova se navíc nachází ve čtvrti, kde je jedno z největších dillíských tržišť a také mnoho úzkých uliček, kterými hasiči mohou projet jen s obtížemi.

Podle zpravodajského serveru BBC se v továrně, která vyrábí převážně školní tašky, nacházelo při vypuknutí požáru na sto lidí. Zachránit se jich podařilo více než šedesát. Oheň vznikl v dolní části budovy, ale rychle se rozrostl do třetího patra, kde spali dělníci.

Požár se již podařilo zlikvidovat. Záchranáři nyní budovu prohledávají. Jeden ze svědků uvedl, že příčinou neštěstí mohl být elektrický zkrat.

Jeden z obyvatel uvedl, že ho kolem půl páté ráno místního času (kolem půlnoci SEČ) vzbudil nářek a křik lidí. Vyšel ven a ihned viděl plameny a kouř vycházející z továrny. Uvnitř budovy zjistil, že v plamenech je celé čtvrté patro.

V patře pod ním prý viděl „20 až 25 lidí ležících na zemi“. „Nevím, jestli byli mrtví nebo v bezvědomí, ale nehýbali se,“ citovala agentura AP svědka. Ten popsal, že se mu podařilo z budovy na ramenou odnést nejméně deset lidí.

Jedna z dělnic, Másúma Bíbíová, požár přežila. Jak uvedla, spala v místnosti s dalšími asi 18 ženami a dětmi v prvním patře budovy, když je probudil kouř a plameny. Do bezpečí ji podle jejích slov dostal její švagr.

Požáry jsou v Indii relativně běžné

Před jednou z nemocnic, která přijala zraněné, se shromáždili příbuzní hospitalizovaných. Podle agentury Reuters mnozí pocházejí z chudého svazového státu Bihár ve východní Indii. Jedním z nich je i Muhammad Mótí, který přišel hledat svého 22letého synovce. „Řekli mi, že synovec je uvnitř, ale neviděl jsem ho,“ řekl agentuře Reuters.

„Mé myšlenky jsou s těmi, kteří přišli o své blízké. Zraněným přeji rychlé uzdravení. Úřady na místě tragédie poskytují veškerou možnou pomoc,“ napsal na Twitter indický premiér Naréndra Módí.

Požáry objektů jsou v Indii relativně běžné; často je způsobuje nedodržování a obcházení stavebních a bezpečnostních předpisů. Letos v únoru zahynulo 17 lidí při požáru v šestipodlažním hotelu v Dillí, který vznikl v neschválené kuchyni na střeše budovy.