Protivládní demonstrace v Prištině si vyžádala desítky zraněných

Priština - Desítky zraněných mezi demonstranty i policisty si vyžádal protivládní protest před sídlem vlády v kosovské metropoli Prištině. Stejně jako při sobotní demonstraci i dnes létalo vzduchem kamení i zápalné lahve. Policie demonstranty rozháněla slzným plynem a vodními děly, do ulic vyjela i obrněná vozidla.

Hlavním požadavkem zhruba dvou tisíc účastníků protestu, organizovaného opozičními stranami, je nadále odvolání srbského ministra kvůli urážce obětí ozbrojeného konfliktu v Kosovu. Kromě toho žádají zestátnění těžebního komplexu Trepča u Mitrovice na severu Kosova, v němž mají většinu podílů srbští vlastníci, včetně srbského státu.

Nejurputnější střety se odehrály na náměstí Matky Terezy. Prištinská média hlásí více než 120 zatčených, mezi nimiž je údajně i starosta kosovské metropole Shpend Ahmeti, místopředseda strany Sebeurčení!, která je hlavním organizátorem protestů.

Policie proti demonstrantům nasadila slzný plyn, vodní děla a posléze se v ulicích objevila obrněná vozidla. Hlavní přištinská nemocnice ohlásila, že ošetřila 73 lidí, z nichž 44 byli policisté.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová násilí odsoudila a vyzvala k dialogu. „Vyzývám ke klidu a k obnově pořádku v ulicích a na náměstích metropole,“ uvedla Jahjagová v prohlášení.

Nepokoje v Prištině
Zdroj: Vedat Xhymshiti/ČTK/ZUMA

Srbský ministr ve vládě premiéra Isy Mustafy Aleksandar Jablanović podle protestujících urazil albánské obyvatele Kosova, které v roce 2008 vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku. Jablanović se toho prý dopustil tím, že před dvěma týdny označil za barbary albánské demonstranty, kteří na pravoslavné Vánoce zabránili skupině Srbů z Djakovice a okolí navštívit pravoslavný kostel.

Jablanović se následně omluvil s tím, že to, co řekl, se týkalo jen útočníků, nikoli všech Albánců v Kosovu, a už vůbec ne obětí ozbrojeného konfliktu z konce 90. let, který si vyžádal na 10 000 mrtvých. To však Albáncům, kterých se ministrova slova dotkla, nestačí a žádají demisi. Demonstrace se kvůli tomu opakovaně konají v nejrůznějších částech Kosova.

Protesty v Kosovu se rovněž týkají tahanic kolem komplexu Trepča u Kosovské Mitrovice. Kdysi úspěšný obří srbský veřejnoprávní podnik v posledních letech upadá a chátrá. Kosovská vláda ho měla v úmyslu zestátnit a tím prý zachránit. Proti tomu se postavil Bělehrad, který mimo jiné poukazuje na to, že část komplexu včetně dolů na území srbských okresů severně od Mitrovice funguje dobře. I na základě odmítavého postoje evropských činitelů k direktivním zásahům do vlastnických práv Mustafův kabinet od znárodnění, alespoň prozatím, ustoupil.