Ulice plné vůní a vášní Karibiku, to je Notting Hill Carnival

Zhruba milion účastníků největšího pouličního festivalu na světě se každoročně protancuje londýnskou čtvrtí kolem Notting Hillu. Karneval vzešel z tradic afro-karibských komunit, které se sem začaly stěhovat v 50. letech minulého století. První ročník se konal v roce 1964 jako mírový odkaz na rasové nepokoje, které tuto oblast postihly v roce 1958.

Festival se odehrává ve dvou dnech. Neděle je tzv. „J’Ouvert“ (z francouzského Jour ouvert „zahájení dne“), který je důležitou a nedílnou součástí karibských karnevalů. Podle tradice průvod začíná před východem slunce prvního dne. Účastníci na sebe sypou barevné prášky a stříkají tekuté barvy za zvuku improvizovaných bubnů z barelů a kovových pánví. Po krátké přestávce se pak obarvení do posledního kousku těla zapojí do dvoudenního tanečního maratonu za dunivého doprovodu několika desítek pojízdných soundsystémů i pevných scén s dýdžeji i živou hudbou.

David Sládek, český fotograf dlouhodobě žijící v Londýně, zachytil ne zcela obvyklou atmosféru z druhé strany „rebelského“ spektra účastníků akce. Ti se zpravidla drží u tanečních škol samby a dalších jihoamerických a karibských tanců, které mají vzorně na celou akci připravené. Skupiny, které však český fotograf zdokumentoval, se vymykají svojí nespoutaností, živelností a vyznačují se porušováním nepsaných pravidel festivalu. Černobílé fotografie z druhého největšího karnevalu na světě jsou z brzkého rána, kdy 53. ročník  karnevalu teprve začíná.