Rasmussen: Předáváme Afghánistán bezpečnější, než byl před dekádou

Newport (Británie) - Afghánistán je dnes úplně jiná země než před deseti lety. Už není útočištěm mezinárodního terorismu, ale bezpečnějším státem. Na brífinku po úvodním jednání summitu NATO v Newportu u velšského Cardiffu to prohlásil generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen. Právě jednání NATO a jeho partnerů, kteří se podíleli a podílejí na misi ISAF v Afghánistánu, dnes summit zahájilo. Pro Rasmussena je to poslední summit ve funkci, na podzim jej nahradí Jens Stoltenberg.

Budoucí strategie NATO poté, co na přelomu roku po více než desetiletí končí mise ISAF v Afghánistánu, měla být původně hlavním bodem summitu, než jej zastínila ukrajinská krize. V Afghánistánu misi ISAF vystřídá výrazně menší a nebojová operace Resolute Support, jejíchž asi 12 000 příslušníků by se mělo podílet na výcviku a pomoci afghánským bezpečnostním silám. Ty nyní čítají 350 000 lidí a od počátku roku 2015 převezmou odpovědnost za bezpečí své země.

Afghánští prezidentští kandidáti slíbili, že se pokusí dohodnout

NATO bude Afghánistán nadále podporovat třemi způsoby, řekl dnes Rasmussen na brífinku. Za prvé se státy NATO a jejich spojenci zapojí do výše zmíněné nové mise, která by měla začít napřesrok po podpisu příslušných smluv s afghánskou stranou. Právní rámec by měl být uzavřen co nejdříve. Alianční činitelé připomínají, že už je začíná tlačit čas. Za druhé chce NATO afghánským silám pomáhat finančně v rámci širší mezinárodní pomoci a také afghánská vláda se zavázala, že bude dávat na obranu více peněz než v minulosti. A za třetí: účastníci summitu zdůraznili snahu o spolupráci mezi NATO a Afghánistánem na politické a praktické rovině, která by se měla v budoucnu upevňovat, prohlásil Rasmussen.

Smlouvy o spuštění nové, menší mise nejsou podepsány, protože v Afghánistánu stále nejsou vyřešeny spory o to, kdo vlastně vyhrál tamní prezidentské volby - zda bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, nebo exministr financí Ašraf Ghaní. Oba účastníci druhého kola ale dali najevo zájem smlouvy podepsat a vyslali Alianci vzkaz, že učiní, co je v jejich silách, aby dosáhli politické dohody. „Věříme v otevřenou politickou vizi, vytvoříme vládu národní jednoty a budeme ctít, že se náš lid zúčastnil volebního procesu,“ oznámili Abdulláh a Ghaní. Kábul v Newportu zastupuje ministr obrany Besmilláh Muhammadí.

Roky práce v ISAF rozvinuly schopnosti úzké spolupráce sil NATO a jejích partnerů, Aliance by nyní nerada o tuto výhodu přišla. Budou proto spuštěny některé partnerské iniciativy, které to mají umožnit, slíbil Rasmussen.

„Udělali jsme, co jsme zamýšleli. Uštědřili jsme v Afghánistánu úder mezinárodnímu terorismu,“ pochválil výsledky ISAF generální tajemník NATO už na začátku jednání summitu. Výsledky západní intervence ale někteří pozorovatelé nehodnotí jednoznačně kladně, připomínány jsou například vysoké počty civilních obětí. Afghánci podle Rasmussena mají nyní historickou příležitost rozvíjet vlastní zemi a rozhodovat o vlastní budoucnosti.

Hlavními tématy summitu zůstává krizový vývoj na Ukrajině a také rostoucí hrozba, kterou představují extremisté z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Po diskusi o Afghánistánu se prezidenti a premiéři 28 zemí NATO scházejí ve formátu Komise NATO-Ukrajina s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Večer se vrcholní představitelé zemí sejdou v Cardiffu na hradě na večeři, u níž mají řešit kromě jiného právě otázku extremistů z IS. Českou republiku na summitu zastupuje prezident Miloš Zeman, přítomni jsou také ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a obrany Martin Stropnický.