Mají návrháři platit za lidové vzory? Carolina Herrera vyvolala novou kolekcí spor

Horizont ČT24: Mohou návrháři využívat lidové vzory? (zdroj: ČT24)

Nová kolekce módní značky Carolina Herrera vzbudila rozruch, a to nejen v módním světě. Na internetu sklidila kritiku za to, že ač vychází z latinskoamerického designu, prezentují ji výlučně bělošky. Mexická vláda newyorskou designérku původem z Venezuely rovnou obvinila, že „zneužila vzory tradiční kultury“.

Jméno Carolina Herrera má ve světě módy už dlouhou tradici. Američanka venezuelského původu známá osobitým stylem posbírala řadu cen a dekády obléká celebrity včetně amerických prvních dam.

Teď ji mexická ministryně kultury Alejandra Fraustová Guerrerová obvinila, že ve svůj prospěch zneužívá tradici původních obyvatel Mexika. Módní dům totiž prezentuje kolekci Resort 2020 jako hravou a barevnou náladu latinskoamerické dovolené. Kreativní ředitel Wes Gordon nijak nezastírá, že se inspiroval při nedávné návštěvě Mexika.

Ministryně si ale v dopise stěžuje, že se dopustil přímo plagiátorství, že použité vzory pocházející z různých mexických regionů jsou zcela unikátní. A uvádí příklady, třeba zvířecí a květinové motivy na šatech z fotografie níže podle ní až příliš přesně kopírují vzory z oblasti u Tenango de Doria ve státě Hidalgo. „V těchto výšivkách je zapsaná historie samotné komunity. Každá součást má osobní, rodinný a komunitní význam,“ vysvětluje ministryně.

Kontroverzní šaty značky Carolina Herrera
Zdroj: ČT24

Dotazuje se, zda budou mít tradiční komunity z prodeje šatů se svými vzory nějaký prospěch. Na straně vlády stojí i část odborné veřejnosti. „Je to vlastně krádež. Když vzory vytisknou nebo vyšijí v průmyslovém měřítku, je to horor,“ říká historička a odbornice na mexické vzory Manuela López-Mateosová. Naopak třeba mexický zpěvák Roger González kolekci chválí, podle něj se mexické vzory díky ní proslaví.

Není to první podobná debata. Už v roce 2017 sklidila kritiku za zneužití domorodých prvků jiná známá značka Chanel. Do letní kolekce zařadila bumerang v přepočtu za 30 tisíc korun. Nedávno se s kontroverzí setkal i Gucci, který představil turban za necelých 18 tisíc korun.