Opatření proti ebole nestačí, varuje šéfka WHO. USA připravují test vakcín

Washington - Představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO) na krizovém jednání se státy západní Afriky apelovali na větší spolupráci a přísnější opatření proti šíření viru ebola. Podle šéfky organizace Margaret Chanové se virus šíří rychleji, než současná opatření dovedou unést, uvedla BBC. Následky mohou být podle ní katastrofické. Už nyní na boj se smrtelným virem WHO vyčlenila 100 milionů dolarů. Činí se také Spojené státy - od září mají začít na lidech testovat experimentální vakcínu.

Americké úřady se rozhodly vpustit do země nakaženého Američana, který pomáhal v oblasti nejvíce zasažené nákazou. Nejmenovaný pacient by měl přiletět v nejbližších dnech do Atlanty, kde bude přijat v tamní fakultní nemocnici. Bude se jednat o prvního pacienta s ebolou, který kdy byl v USA. Muže umístí na izolovanou jednotku.

Šíření bezprecedentní epidemie je podle WHO nutné zastavit. Plán Světové zdravotnické organizace počítá s prevencí, odhalováním a hlášením podezřelých případů, ale i psychologickou podporou nakaženým lidem. „Bavíme se zhruba o 100 milionech dolarů potřebných na financování tohoto plánu. Ten zahrnuje nasazení zdravotnického personálu, epidemiologů nebo expertů na komunikaci,“ konstatoval mluvčí WHO Paul Garwood. 

Na ebolu zemřelo už víc než 700 lidí, téměř polovina z nich v Guinei. Nakažených je přes 1 300. Sierra Leone vyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví a do boje s nemocí dokonce povolala bezpečnostní síly. „Pokud se to dostane do hlavního města, nastane chaos. Budeme svědky toho, že mnoho mezinárodních partnerů i krajanů bude chtít odjet. Nechceme, aby to došlo tak daleko. To je důvod, proč tak tvrdě pracujeme,“ říká mluvčí ministerstva zahraničí Cidie Yahya Tunis.

Ženy jsou víc ohrožené než muži

Virus podle Telegraphu zabíjí ženy i muže bez rozdílu, přesto jsou krvácivou horečkou v západní Africe ohroženy o něco více ženy. Důvodem jsou tamní kulturní zvyklosti. Nemoc se přenáší tělními tekutinami, takže se snadno infikují lidé, kteří se o nemocné starají. A v
západní Africe jsou to tradičně ženy, kdo se stará o nemocné členy rodiny a kdo připravuje těla mrtvých na pohřeb.

Kvůli šíření viru se zatím v regionu nebude omezovat letecká doprava. Otevřené zůstávají i státní hranice. „Kontrolujeme lidi, ale nezavřeli jsme hranice. Ani Světová zdravotnická organizace nepodporuje uzavírání hranic. Pokud ale nebude jiné východisko, uděláme to,“ podotkl nigerijský ministr zdravotnictví Onyeabuchi Chukwu.

Epidemie mimo Afriku? Experti uklidňují veřejnost

Odborníci nepředpokládají, že by se epidemie rozšířila mimo Afriku. Právě tam se ale s infekcí bojuje velice těžko - kvůli nízké důvěře obyvatel vůči úřadům, chudobě a zaostalému zdravotnictví.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.