Experti a pozorovatelé OBSE konečně pronikli na místo havárie

Canberra – Experti z Nizozemska a Austrálie poprvé dorazili spolu s pozorovateli z OBSE na místo pádu malajsijského letadla na východní Ukrajině. Armáda kvůli vyšetřování na den pozastavila boje na východě země. U vsi Hrabove, kde se před dvěma týdny stroj zřítil, může podle australské ministryně zahraničí Julie Bishopové ležet ještě 80 mrtvých těl. Členské státy EU mezitím oficiálně schválily sankce proti Rusku. Platit mají od pátku.

„Pozorovatelé OBSE poprvé po téměř týdnu dosáhli místa havárie letu MH17, v doprovodu nizozemských a australských expertů. Použili novou přístupovou cestu,“ sdělila OBSE na svém účtu na Twitteru.
  
Zahraniční experti se v minulých dnech neúspěšně snažili dostat k troskám. Bránily jim v tom pokračující boje mezi vládními jednotkami a proruskými rebely. Nyní ale ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti příměří. „Dnes bude platit příměří na žádost generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby byla umožněna práce expertů v oblasti zřícení letadla,“ prohlásil armádní mluvčí Oleksij Dmytraškovskyj. „Vrchní velení protiteroristických operací rozhodlo vyhlásit den klidu zbraní a zastavení bojů,“ dodal. Misi dnes také schválil na svém mimořádném zasedání ukrajinský parlament.

Na místo havárie mají dorazit stovky lidí - i Rusové
  
Počet členů nizozemské a australské ozbrojené mise, která bude mít povolení vydat se na místo havárie, může dosáhnout 950, citovala agentura AFP předsedu ukrajinského zákonodárného sboru Oleksandra Turčynova. „Nizozemský tým složený z vojenského a nevojenského personálu může mít 700 členů. Austrálie má právo vyslat až 250 policistů, vojáků a civilistů,“ uvádí se podle AFP v textu ukrajinského parlamentu.
  
Ruský úřad civilního letectví sdělil, že k prozkoumání trosek letadla mají dnes v úmyslu se vydat také ruští experti. „Zástupci Ruska se rovněž pokusí dospět k místu pádu Boeingu 777 a spolu se specialisty z mezinárodního vyšetřovacího výboru prozkoumat části letadla,“ citovala agentura Reuters z prohlášení úřadu.

Od pádu malajsijského letadla uplynuly dva týdny a v místě katastrofy jsou stále vysoké teploty. Pokud na místě skutečně nějaké pozůstatky lidských těl zůstaly, jsou z nich podle agentury Reuters pouze zetlelé zbytky. Při katastrofě zahynulo 298 lidí.

Trosky malajsijského letadla
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Podle Bishopové se objevují zprávy o tom, že separatisté dokonce silnice vedoucí k místu katastrofy zaminovali (čtěte víc). „Pokud je to pravda, je to odporné a naprosto nepřijatelné,“ prohlásila australská ministryně zahraničí.

Tony Abbott, australský premiér, v rozhovoru pro melbournskou rozhlasovou stanici 3AW připustil, že Rusko v oblasti hájí své vlastní zájmy. „Mám ale dojem, že Rusko má alespoň částečný zájem na tom, aby se naše policejní mise uskutečnila,“ podotkl premiér.

Kontaktní skupina v Minsku jednala o zajatcích

Situaci na východě Ukrajiny byla dnes věnována schůzka takzvané kontaktní skupiny v běloruském Minsku. Inicioval ji prezident Porošenko. Podle ukrajinského vicepremiéra Volodymyra Hrojsmana se Ukrajina a Rusko v Minsku dohodly, že zajistí zahraničním expertům k troskám letounu bezpečný přístup. Jednání se mělo soustředit i na výměnu zajatců.

„Je to krok, který je pozitivní, který může směřovat k tomu, že se situace uklidní nebo alespoň stabilizuje,“ komentoval schůzku v Minsku doněcký zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. „Je to politický tah od běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který zatím zůstává v této hře nestranný. Nabídl Ukrajincům pomoc, protože mu jde o jeho vlastní cíle,“ upřesnil Dorazín.

Zpravodaj ČRo: Schůzkou v Minsku sleduje Lukašenko vlastní cíle (zdroj: ČT24)

Aktivní fáze vojenské operace namířené proti proruským separatistům na východě Ukrajiny má brzy skončit. Prohlásil to šéf generálního štábu ukrajinské armády Vyktor Muženko. „Aktivní fáze bude ukončena v brzké budoucnosti… pravděpodobně do měsíce,“ řekl Muženko v rozhovoru pro týdeník Novoje Vremja.

Ukrajina zahájila „protiteroristickou operaci“ v polovině dubna. Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje a financuje. Podle OSN si boje v oblasti vyžádaly již nejméně 1100 mrtvých. V posledních dnech se ukrajinským vojákům podařilo znovu získat kontrolu nad několika strategickými obcemi na východě Ukrajiny. Armáda rovněž obléhá regionální metropole Doněck a Luhansk, které jsou baštami separatistů.