Hladověl, aby si ho Američané všimli - teď s tím přestal kvůli matce

Havana - Američan Alan Gross, který si na Kubě odpykává 15 letý trest vězení za pokus zřídit na ostrově nelegální internetovou službu, ukončil v pátek po více než týdnu hladovku - učinil tak na žádost své matky. V kubánském vězení je od prosince 2009. Na žádost americké vlády pomáhal zavádět internet tamní židovské komunitě. Ta díky němu obcházela restrikce.

Gross tráví poslední čtyři roky svého života v neustále osvětlené cele. Dostane se z ní na pouhou hodinu denně. Na pomoc zatím čekal marně. Čtyřiašedesátiletý Američan se proto rozhodl k zoufalému kroku a i navzdory zdravotním rizikům zahájil hladovku. „Alan ve vězení zhubl o 50 kilo. Je na tom zdravotně velmi špatně. Jeho rodina i přátelé se velmi obávali, zda dokáže přežít podmínky ve vězení ještě předtím, než zahájil hladovku,“ prohlásila mluvčí Grosse a jeho rodiny Jill Zuckmanová.

Konec hladovky ohlásil na žádost své 91 leté matky, nicméně slíbil, že si vymyslí jinou formu protestu.

Gross se prakticky celý život věnoval mezinárodní rozvojové pomoci. Kdysi působil i v Praze. Na Kubu ho poslala americká vláda. Pro hladovku se paradoxně rozhodl kvůli jinému programu americké vlády, nedávno odhalenému programu ZunZuneo. Americká rozvojová agentura USAID chtěla na Kubě vytvořit obdobu sociální sítě Twitter, a posílit tak tamní disent. „Alan se o ZunZuneo dozvěděl, než zahájil hladovku, a neměl z toho radost. Podle jeho právníka měl pocit, že ho USAID svým programem uvrhl do mnohem většího nebezpečí,“ uvedla Zuckmanová.

Alan Gross
Zdroj: ČTK/AP/James L. Berenthal

Má se dobře, tvrdí kubánské úřady

Kubánské úřady tvrdí, že jsou ochotné vyměnit Američana za tři Kubánce odpykávající si v Miami patnáctiletý trest za špionáž. Grossova hladovka je prý znepokojila. Havana ale zároveň tvrdí, že je Američan v pořádku. „Alan Gross je v dobré fyzické kondici a jeho zdravotní stav je normální a stabilní. Dostává pravidelně léky odpovídající jeho věku a je neustále pod dohledem. Navštívila ho manželka a jeho právník. V kontaktu s nimi je i prostřednictvím telefonu a elektronické komunikace,“ zní stanovisko kubánských úřadů.

Američané tvrdí, že vyvíjejí veškeré úsilí, aby Grossovi pomohli. Ministr zahraničí John Kerry se nedávno setkal s rodinou vězněného muže. „Intenzivně se odtamtud snažíme Grosse dostat. Zacházejí s ním nelidsky a ve vězení je neprávem.“ Podotkl Kerry.

Grossova rodina je ale z dosavadního úsilí americké vlády rozpačitá. Žádný výsledek zatím nepřinesl ani nedávný dopis, který Gross napsal prezidentovi Baracku Obamovi. „Spojené státy se musí Alanovi omluvit. Musí udělat všechno, co je možné. Prezident se musí ozvat a zapojit se do toho,“ prohlásila Judy Grossová, manželka vězněného Američana.

Alan Gross - Za internet kubánské vězení (zdroj: ČT24)

Podle právníka Grossovy rodiny Scotta Gilberta má muž paradoxně smůlu v tom, že nebyl agentem CIA. Jako humanitárnímu pracovníkovi mu totiž administrativa přikládá menší pozornost, a to i přesto, že ho tam sama poslala s tím, aby dělal věci, které se režimu nebudou líbit. „Nemám jakoukoliv pochybnost, že pokud by Alan Gross byl špion, vrátil by se domů během prvního roku. Říkám to na základě zkušeností, které USA s těmito situacemi mají,“ podotkl právník.

Do konce trestu zbývá Grossovi ještě jedenáct let.