Britský doktorand dostal v SAE doživotí za špionáž

Soud ve Spojených arabských emirátech (SAE) odsoudil doktoranda Durhamské univerzity Matthewa Hedgese za špionáž k doživotnímu trestu. Jednatřicetiletý Brit byl zadržen v květnu v Dubaji a později byl obviněn ze špionáže. Podle britského ministra zahraničí Jeremyho Hunta země takový verdikt „od přítele a důvěryhodného partnera“ nečekala.

Matthew Hedges byl zadržen po čtrnáctidenním pobytu v SAE, kam přijel kvůli studiu. Ve vazbě byl pět měsíců, v říjnu byl propuštěn na kauci, ale úřady mu odebraly pas.

Podle soudu v Abú Zabí se Hedges dopustil špionáže a předání informací cizí zemi. Hedgesovi příbuzní uvedli, že doživotní rozsudek padl po pětiminutovém stání. Brit byl prý vyslýchán bez přítomnosti právníka a nemohl využít ani konzulární služby.

„Matthew je nevinný. Ministerstvo zahraničí to ví a emiráty ujistilo, že pro ně nepracuje jako špion. Nevím, kam ho teď odvezli a co se bude dál dít,“ řekla Hedgesova žena Daniela Tejadaová. Úřady v SAE by se podle ní měly za takovou nespravedlnost stydět.

Britská strana je zklamána

Podle agentury Reuters, která se odvolala na úřady v SAE, přijel Hedges do země pod záminkou sběru materiálu o bezpečnostní politice po revolucích v arabských zemích, ve skutečnosti ale shromažďoval informace pro britskou vládu.

„Dnešním verdiktem jsme samozřejmě hluboce zklamáni a znepokojeni. Budeme o tom s emiráty hovořit na nejvyšší úrovni,“ ujistila britská premiérka Theresa Mayová.

Ministr Hunt řekl, že vláda bude Hedgese dále všemi prostředky podporovat. Od přítele a důvěryhodného partnera je podle něj takový verdikt nečekaný a neodpovídá předchozím ujištěním ze strany SAE. Verdikt podle ministra bude mít dopad na budoucí vztahy Británie a SAE. Ministr také vyzval emiráty, aby rozsudek přehodnotily. 

Podle stránek Durhamské univerzity je Hedges zapsán v doktorandském studiu na její katedře vládních a mezinárodních studií a předmětem jeho zájmu jsou civilní a vojenské vztahy, politická ekonomie a kmenový systém.

Loni vyšel článek o Muslimském bratrstvu a Radě pro spolupráci arabských států Perského zálivu, na němž se podílel. SAE jsou členem tohoto arabského uskupení. Deník The Telegraph napsal, že se Hedges zabýval tématem dopadu revolučních událostí takzvaného arabského jara na zahraniční politiku SAE a na jejich bezpečnostní strategii.