První obyvatelé Malibu se vracejí domů. Požáry v Kalifornii mají přes šedesát obětí

Události ČT: První obyvatelé Malibu se po požárech vracejí domů (zdroj: ČT24)

Počet obětí požárů v Kalifornii stoupá. O život přišlo už nejméně 65 lidí a rapidně přibylo pohřešovaných, kterých úřady evidují na 630. Hasiči navíc stále nemají plameny plně pod kontrolou. Po týdnu se ale do svých domovů mohli vrátit lidé v Malibu.

Ceny pozemků a domů v Malibu patří mezi nejvyšší ve Spojených státech. Dvacet let si tam nejen překrásný pohled na Tichý oceán dopřával i hudební skladatel a producent Richard Gibbs, který minulý čtvrtek uprchl s manželkou před plameny na poslední chvíli. 

Zachránili pár rodinných fotografií, ale z domu jim nezůstalo skoro nic. „Ze šperků zbyly loužičky stříbra, zlato se vypařilo. Našel jsem jeden diamant. Je cenný, byl velmi drahý. Ale jinak je všechno pryč, a to jsme je měli v trezoru,“ vypočítává.

Richard Gibbs složil hudbu k padesáti filmům a seriálům. Jako producent spolupracoval s U2, Stingem, Pink i Metallicou. Všichni nahrávali v jeho domácím studiu, které vypadá netknutě, přestože stojí jen pár metrů od úplně zničeného domu. „Není tam místo, kudy by se dovnitř dostal žhavý popel. Vše je zcela neprodyšné kvůli zvuku,“ vysvětluje producent.

Právě po žhavém popelu teď pátrají v Malibu desítky hasičských jednotek. Neustále proto procházejí trosky domů i spálené zahrady. „Poslední, co bychom chtěli, by byl shořelý dům šest dní po uhašení hlavního požáru. Jediný doutnající kousek ve vyprahlé trávě nebo suché vegetaci může oheň znovu rozdmýchat,“ upozorňuje hasič Jordan Motta.

„Bylo to jako cesta peklem“

Trosky v Malibu ukazují, jak moc je požár nevypočitatelný. Zatímco z jedné vily zůstaly jen pokroucené plechy, které byly dříve domácími spotřebiči, okolních domů se plameny prakticky nedotkly. A to včetně těch, které stojí jen pár metrů daleko.

O neskutečném štěstí může mluvit třeba Antoinette Bergetová, a to hned dvakrát. Jednak jde o její dům, který požár přečkal. V nebezpečí ale byla i ona sama, blížící se plameny totiž podcenila a do bezpečí se autem vydala na poslední chvíli skrz hořící údolí. „Oheň byl všude kolem. Okolo létaly jiskry a plameny. Jela jsem pořád dál. Nezastavila jsem. Bylo to jako cesta peklem.“

Sousedům požár domy úplně zničil. Antoinette Bergetová nevěřila vlastním očím, když se vrátila k tomu svému, a teď z něj odmítá byť jen na chvíli odejít. A to přesto, že nejde elektřina a dodávky energetici kvůli poničeným rozvodům obnoví až za tři týdny.