Janukovyč vyzval Klička – ne do ringu, ale do televizního studia

Kyjev – Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zvedl hozenou rukavici. Výzvu lídra hnutí UDAR Vitalije Klička, aby s ním diskutoval přímo v ulicích Kyjeva, vyslyšel. Nabídl ale alternativu - televizní duel. Kličko ale na nabídku reagoval odmítavě, s Janukovyčem se prý v takové debatě setká až v prezidentské kampani po jeho rezignaci. Kličko v neděli pobídl hlavu státu, aby si vyslechla názory občanů přímo na náměstí Nezávislosti. Janukovyč ale televizní duel považuje za lepší variantu.

Podle bývalého boxera, šéfa hnutí UDAR a jednoho z hlavních opozičních předáků by se prezident měl na kyjevském Majdanu zapojit do debaty s „vůdci opozice a s národem“. Pozvání mezi protestující dav Janukovyč nepřijal, debatě s Kličkem se prý ale nevyhýbá. Prezidentský mluvčí novinářům řekl, že televizní duel by byl vhodnější.

„O názorech vedoucích politiků by se měla dozvědět co nejširší veřejnost, nejen lidé na náměstí,“ řekl mluvčí agentuře Unian. Kličko dnes na svém facebookovém účtu napsal, že s televizní debatou s Janukovyčem bude souhlasit až během prezidentské kampaně po jeho rezignaci. „Musí se odhodlat ke statečnému kroku,“ uvedl šéf hnutí UDAR. „Za těžkou politickou a hospodářskou krizi, do níž zemi přivedl, musí přiznat odpovědnost a odstoupit. V rámci následné prezidentské kampaně jsem připraven debatovat s Janukovyčem kdykoli,“ napsal Kličko.

Každopádně je podle průzkumu voličských preferencí právě on hlavním politickým soupeřem Janukovyče. Janukovyč by podle průzkumů v prvním kole voleb zvítězil. Ve druhém by ale prohrál nejen s Kličkem, ale i s dalšími opozičními vůdci, pokud by se do druhého kola dostali.

Vitalij Klyčko
Zdroj: Reuters/Stringer

„Zadní voj“ obou stran zřejmě zasedl k jednání

Diskuze mezi Janukovyčem a Kličkem je zatím v nedohlednu, na jiném místě dnes ale obě strany zřejmě dokázaly k jednomu stolu zasednout. Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková jednala s důvěrníkem prezidenta Viktora Janukovyče Andrijem Kljujevem. Informaci přinesl list Kommersant-Ukrajina s odvoláním na zdroje z opozičních kruhů. Advokáti Tymošenkové informaci popřeli, o žádném setkání neví ani vězeňská správa. Do charkovského vězení za Tymošenkovou nicméně spěšně míří vedoucí představitelé strany Vlast, které expremiérka předsedá. 

S Kljujevem, s nímž opozice oficiálně odmítá jednat, měla podle ukrajinského listu Tymošenková hledat možnost společného postupu strany Vlast a vládní Strany regionů v parlamentu. Setkání se údajně uskutečnilo minulý týden. Kljujev byl nedávno jmenován kancléřem prezidenta Janukovyče a opozice ho dosud veřejně pranýřovala jako jednoho ze strůjců tvrdého postupu proti demonstrantům v Kyjevě.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Protivládní demonstrace na Ukrajině, vyvolané původně odmítnutím Janukovyče podepsat asociační dohodu s EU, nyní vstupují do třetího měsíce. Opozice požaduje odchod prezidenta a vypsání nových parlamentních a prezidentských voleb. Zemi nyní řídí prozatímní vláda. Volby se mají na Ukrajině konat počátkem příštího roku. Opozice ovšem žádá, aby se s ohledem na politický stav v zemi uskutečnily dříve.

Zatímco v brzkém termínu volby nového prezidenta se opozice shoduje, to samé neplatí u prezidentských pravomocí. Podle šéfa parlamentní skupiny strany Vlast Arsenije Jaceňuka by se vliv hlavy státu měl omezit. S tím však nesouhlasí Kličko a jeho stoupenci.

Boj o moc příštího prezidenta

Ústavní reformu pravomocí měl minulý týden projednat ukrajinský parlament, poslanci se ale nedokázali shodnout ani na programu schůze. Šéf sněmovny Volodymyr Rybak proto jednání rozpustil s tím, že znění návrhu vypracuje zvláštní pracovní skupina. Vládní Strana regionů, která má ve sněmovně většinu, vlastní návrh ústavních změn nepřipravuje a očekává návrh opoziční.

Jednání ukrajinského prezidenta s předáky opozice
Zdroj: Reuters/Mikhailo Markiv