Bývalý narkoman pomáhá v New Yorku bojovat proti droze padesátkrát silnější než heroin

Horizont ČT24: Bývalý narkoman pomáhá rozpoznat heroin od smrtelnějších náhražek (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vyzval během jednání OSN ke společné válce proti drogám. Dosud se k jeho apelu připojilo 124 států. To je většina zemí planety. S Bílým domem však mnohé nesouhlasí, například Nový Zéland. Jeho vláda považuje americký přístup za příliš úzce zaměřený.

„Nebezpečné drogy jsou spojeny s organizovanou zločinností, nezákonnými finančními transakcemi, korupcí a terorismem. Pro ochranu veřejného zdraví a národní bezpečnost je životně důležité, abychom bojovali s návykovými drogami a zastavili všechny formy jejich podloudného šíření, které je finanční živnou půdou krutých mezinárodních kartelů,“ prohlásil Trump.

Mnohé státy však s tvrdě represivním přístupem nesouhlasí. Podle nich dosavadní zkušenost ukazuje, že nefunguje a je třeba zvolit pružnější a především komplexnější politiku založenou na kombinaci prevence, vzdělávání, omezené dostupnosti i represe.

Americká opioidová vlna

Trumpovo prohlášení přichází v době, kdy se Spojené státy potýkají s epidemií nejrůznějších nových opiátů. Zmírňovat jejich dopady se vedle vlády snaží i mnoho dobrovolníků. Třeba Tino Fuentes si sám prošel závislostí na drogách, teď se rozhodl narkomanům pomáhat alespoň s odhalováním nebezpečného fentanylu. V ulicích New Yorku na vlastní náklady začal rozdávat testy, které v drogách syntetickou látku objeví. Dealeři ji často zaměňují za heroin nebo ji k němu přimíchávají. Nic netušící uživatelé pak umírají na předávkování.

„Nikdo by neměl zemřít kvůli užívání drog. Tak to prostě je. Nedělám nic zvláštního. Ostatní pracují úplně stejně,“ říká člen neziskové organizace Harm Reduction Coalition Tino Fuentes. „Pomáhá to zachraňovat lidské životy. Hlavně byste měli vědět, co berete. Co ty drogy, které užíváte, vlastně obsahují. Pak se můžete rozhodnout, zda takovou věc vůbec chcete užívat, nebo ne,“ podotýká. 

Fentanyl představuje stále rozšířenější syntetický opioid, který je asi padesátkrát silnější než heroin a po celém světě má na svědomí obrovské množství úmrtí. Díky jednoduchému testu se jeho přítomnost v drogách odhalí za necelou minutu.

„Testy stojí jeden dolar. Takže představují cenově dostupný nástroj, jak zjistit přítomnost fentanylu,“ uvedla pracovnice protidrogového centra Dana Kurzerová Jašinová. „Fentanyl výrazně umocní účinek drogy, která se stává návykovější. Zároveň zvyšuje riziko předávkování a smrti,“ vysvětlila Nora Volkowová z Národního ústavu pro otázky zneužívání drog.

Tino Fuentes nepracuje pouze v ulicích. Na internetu odstartoval kampaň, díky které vybral sedm a půl tisíce dolarů, aby mohl testy drogově závislým dál rozdávat. Darované peníze mu mají pomoci v nelehkém boji. Jen za minulý rok zemřelo na předávkování drogami okolo sedmdesáti tisíc Američanů.