U Ingolstadtu hořel průmyslový areál. Rozsáhlý požár si vyžádal deset zraněných

Zprávy: Požár u Ingolstadtu (zdroj: ČT24)

Rozsáhlý požár vypukl v sobotu ráno v průmyslovém areálu nedaleko bavorského města Ingolstadt. Policie uzavřela pozemek o rozloze 130 hektarů a nařídila evakuaci asi dvou tisíc obyvatel okolí. Deset zaměstnanců rafinerie utrpělo zranění. Příčina požáru, kterému předcházel výbuch, zatím není jasná. V brzkém odpoledni se podařilo dostat plameny pod kontrolu.

Kolem 5:30 SELČ se v místě ozval silný výbuch, který byl podle svědků slyšitelný v okruhu několika kilometrů. Následně plameny zachvátily areál. Exploze se ozvala v průmyslovém areálu u města Vohburg an der Donau východně od Ingolstadtu, kde se kromě rafinerie firmy Bayernoil nachází také paroplynová elektrárna.

„Celé stěny budov byly zničeny,“ řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann při své návštěvě Vohburgu. „Díky Bohu, že nejsou žádní mrtví.“ Dodal také, že příčinu neštěstí začala vyšetřovat policie. Firma Bayernoil dodala, že informace o příčině požáru a škodách budou k dispozici až po ukončení vyšetřování.

Zranění utrpělo celkem deset lidí, z toho jedna osoba těžká. Podle mluvčího firmy Bayernoil většinu lidí poranily odletující kusy předmětů, popáleniny neutrpěl nikdo. Všichni postižení jsou zaměstnanci podniku.

Oblastí prochází ropovod IKL, který přivádí ropu z přístavů ve Středomoří do Kralup nad Vltavou a Litvínova. Byl vybudován v 90. letech 20. století s cílem zrušit monopol Ruska na dodávky ropy do Česka.

Dvě tisícovky lidí z města Vohburg an der Donau a okolních vesnic musely opustit své domovy. Podle policie to bylo preventivní opatření v souvislosti se silným dýmem, který z místa požáru vycházel.

„Díky větru se situace uklidnila a lidé z přilehlých vesnic se mohli vrátit domů,“ sdělil v 10 hodin dopoledne zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský. Nebezpečný oblak kouře se rozptýlil a následné testy prokázaly, že neobsahoval žádné vysoce nebezpečné látky.

Požár se po poledni podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zasahovaly čtyři stovky hasičů, policistů a záchranářů. Policie uzavřela průmyslový areál i jeho okolí, neprůjezdná byla také část silnice B16, která vede poblíž. Velkou uzávěrou chtěli policisté podle mluvčího zabránit mimo jiné tomu, aby na místo přijížděli zvědavci.

Škody po výbuchu budou zřejmě značné. Rafinerie vyprodukovala zhruba 120 tisíc barelů ropy denně.

Rafinerie ve Vohburgu zahájila provoz v roce 1967. Ropu získává prostřednictvím ropovodu Transalpine (TAL) z italského Terstu. Ta se zde dále zpracovává, mimo jiné na benzin, naftu, topný olej, kerosin a asfalt. Bayernoil vlastní ze 45 procenta Varo Energy, dalších 25 procent vlastní Rosneft Deutschland, 20 procent Eni Deustchland a deset procent BP Europe.