Stovku vesnic v Myanmaru zaplavila voda z protržené hráze, zasažená je i část dálnice

Přes padesát tisíc lidí musely evakuovat myanmarské úřady kvůli protržené přehradě ve střední části země. Nehoda se stala v půl šesté ráno tamního času u města Swar. Kromě něj a okolních obcí voda zaplavila i část dálnice mezi hlavním městem Neipyijto a pětimilionovým Rangúnem. Zatím ale nejsou žádné zprávy o obětech.

Podle Guardianu voda zasáhla asi stovku vesnic. Na místo už byli povoláni hasiči i armáda. Na fotografiích na Facebooku je vidět vojáky, jak pomáhají převážet lidi na kajacích a bambusových vorech a přenášejí děti a staré lidi mělkou vodou.

Celkem bylo evakuováno dvanáct tisíc domácností. Tisíce lidí našly útočiště v provizorních táborech, jiní v klášterech.

Podle vládního mluvčího se úřady soustředily na evakuaci a zajištění dopravy po menších silnicích. K uzavřeným úsekům dálnice patří i most. Na jednom snímku je vidět, že voda v určité chvíli dosahovala až téměř k němu.

Jeden z místních obyvatel odpoledne uvedl, že voda už z přehrady nevytéká. „Je vidět, že v nádrži je jenom třetina normálního stavu vody,“ sdělil. K přehradě se přijeli podívat i viceprezident Henry Van Thio a náčelník generálního štábu myanmarské armády Min Aun Hlain.

„Musíme spolupracovat,“ zdůraznil šéf armády, který čelí mezinárodnímu tlaku kvůli pronásledování a vraždám muslimské menšiny Rohingů. Tento týden organizace OSN obvinila Myanmar ze spáchání genocidy a vyzvala k zahájení vyšetřování armádních špiček.

Přehrada byla postavena v roce 2004 a voda z ní se používá k zavlažování polí v okolí. Silné monzunové deště v červenci způsobily v zemi rozsáhlé záplavy, kvůli nimž z domovů odešlo přes sto tisíc lidí a jedenáct jich přišlo o život. V sousedním Laosu se přehrada protrhla v červenci a zemřelo tam 27 lidí.