Radikálové chtějí v Iráku islámský stát, USA zasahovat nebudou

Jeruzalém - Spojené státy nepředpokládají, že by do Iráku vyslaly své vojáky. „Toto je boj Iráčanů. My návrat nezvažujeme,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry, který je na návštěvě Blízkého východu. Irák je dlouhodobě zmítán boji islámských radikálů proti vládě. Kerry zároveň navrhl možný postup v řešení situace v Sýrii, kde islámští radikálové také působí. Pomoci by podle něj mohl Írán. Bojovníci napojení na al-Káidu včera obsadili město Fallúdža a částečně i Ramádí v provincii Anbár. Chtějí si tam vytvořit vlastní zónu, kde budou platit islámské zákony. Irácká armáda chce radikály z Fallúdže vytlačit do tří dnů.

„Pomůžeme jim, ale svůj boj si budou muset vyhrát sami. Jsem přesvědčen, že to dokážou,“ uvedl Kerry s tím, že bezpečnost v zemi teď plně spočívá na iráckých úřadech. Kerry se dnes z Izraele přesune do Jordánska a navštíví také Saúdskou Arábii.

Cílem radikálů je vytvořit oblast řízenou islámskými zákony

Iráčtí vojáci a policisté čelí útokům extremistů z řad organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která je napojena na teroristickou síť al-Káida. Násilnosti se nevyhýbají ani Bagdádu, kde dnes při bombových útocích zahynulo nejméně 15 lidí. Organizace ISIL v sobotu oznámila, že zcela ovládla město Fallúdža a pod kontrolou má částěčně také Ramádí, hlavní město provincie Anbár, jež leží u hranice se Sýrií a zabírá přibližně třetinu iráckého území. Cílem teroristů je ustavit v místě oblast řízenou islámskými zákony. O totéž usilují islámští radikálové i z druhé strany hranice - v Sýrii, kde bojují proti vládě tamního autoritářského prezidenta Bašára Asada.

Boje v Anbáru si od pátku vyžádaly přes 120 mrtvých. V sobotu armáda oznámila, že zabila 25 příslušníků ISIL u Ramádí a 30 u Fallúdže. Obyvatelé Fallúdže dnes podle agentury AP hlásí klid, zatímco z Ramádí se chvílemi ozývá střelba. Vojenské velení Anbáru dnes ve státní televizi oznámilo, že vojáci budou potřebovat k vytlačení militantů z Fallúdže a z částí Ramádí „dva až tři dny“. Podle armády vedou bojové operace provládní sunnitské kmenové jednotky, zatímco vojáci poskytují vzdušnou a logistickou podporu.

Iráčtí policisté truchlí nad smrtí důstoníka, který zemřel při střetech v provincii Anbár
Zdroj: Nabil al-Jurani/ČTK/AP

Boje radikálů sužují i Sýrii, s řešením by podle Kerryho mohl pomoci Írán

Proti Asadovi takřka tři roky bojuje kromě islámských radikálů také syrská opozice, která chce zemi demokratizovat. Boje si podle odhadů OSN vyžádaly přes 100 tisíc mrtvých, opozice hovoří až o 120 tisících obětech. Ve středu 22. ledna má ve Švýcarsku začít mírová konference o Sýrii, kterou svolala OSN. Schůzka má připravit politické řešení syrského konfliktu za účasti zástupců vlády i opozice.

S hledáním míru pro Sýrii by podle Kerryho mohl být nápomocen Írán, což je Asadův spojenec, i když nebude hlavním účastníkem jednání. Kerry dodal, že pro někoho může být toto očekávání těžko pochopitelné, neboť Teherán nepodpořil dosavadní mezinárodní dohody o Sýrii. Přesto Kerry očekává, že by Írán mohl přispět konstruktivním řešením.