Tradiční rituály tváří v tvář mobilním aplikacím a megalomanské expanzi. Taková je Mekka 2.0

Ještě v roce 1950 přišlo do Mekky uctít pouť vykonanou prorokem Mohamedem pouhých padesát tisíc lidí. Letos přilákala téměř dva miliony poutníků z celého světa. Nově vystavená mešita má pojmout až 1,8 milionu věřících. Cestou je bude provázet velké množství mobilních aplikací. Mají zkrátit závratné čekací doby a předcházet zraněním. Taková modernizace však budí i kritické reakce.

Z důvodu každoročních komplikací s obrovským náporem účastníků přijímají místní úřady mimořádná zdravotnická i bezpečnostní opatření, která by měla předejít nehodám. Návštěvníkům jsou proto k dispozici i mnohé mobilní aplikace, které usnadní orientaci po trase a urychlí zásahy lékařů.

Jedním z nich je projekt Asfeny saúdského Červeného půlměsíce. Dokáže zachytit tísňová volání v osmi jazycích, včetně arabštiny, angličtiny, francouzštiny, urdštiny, malajštiny a bengálštiny. Funkce, které poskytuje, zahrnují mapy do Mekky a na další svatá místa s popisem jejich historie a souborem modliteb.

Umožňuje také uživatelům využít nouzové hlášení prostřednictvím telefonu, požádat o příjezd lékařů odesláním jednoduché zprávy a sledovat stav jejího přijetí. Obsahuje i mapu s nejbližšími zdravotnickým zařízeními a důležitá čísla tísňových volání, stejně jako možnost sestavení zdravotního profilu uživatele.

Poutníci před Velkou mešitou
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Ministr pro záležitosti hadždže Mohamed Saleh bin Taher Benten zdůraznil důležitost informací a vyzval věřící k používání aplikace: „Nové pojetí poutě pomůže provádět rituály snadněji. Poskytne informace o časech modliteb, detaily průběhu pouti a časy odjezdu autobusů. Bude také poskytovat rady, jak překonat mnohé překážky, s nimiž se můžete setkat při plnění povinnosti.“

Jednou z dalších aplikací určených ke stažení je Manasikana. Ta poskytuje poutníkům překlad z arabštiny do angličtiny a jednoduchého průvodce. Nabízí detaily o ubytování i nemocničních zařízeních. Po zadání své přesné polohy vypočítá vzdálenost a čas mezi jednotlivými svatostánky s přihlédnutím k aktuální situaci a zdržení.

Rychlejší internet a tisíce hotspotů pro připojení

Pro podporu pokrytí internetového signálu vláda spolu s Komisí pro informační technologie vytvořila 16 tisíc komunikačních věží a tři tisíce hotspotů pro wi-fi připojení. Poutníci budou moct díky 4G mobilnímu internetu lépe komunikovat se svými rodinami a využívat on-line služby poskytované ministerstvem pro hadždž.

Korunní princ Muhammad bin Salmán je s technologickým pokrokem spokojen a doufá v jeho široké využití: „Cílem programu je poskytnout poutníkům nejlepší digitální služby během celé pouti a přilákat tak ještě více věřících.“

Proměna Mekky v město plné luxusních hotelů a nákupních center
Zdroj: Dar Yasin/ČTK/AP

Modernizací prochází celé město

Před padesáti lety byla Mekka pouze malým městem, do kterého se sjíždělo maximálně 50 tisíc poutníků. Nároky na modlitební prostory proto nebyly velké. S celkovou modernizací nejposvátnějšího místa islámu došlo k zásadnímu přetvoření jeho historického rázu.

Středověké čtvrti a původní centrum postupně nahradily nejluxusnější hotely a nová zástavba bezprostředně navazuje na místa působení proroka Mohameda. Kvůli nešetrnému modernizování a touze po rozrůstání města však byla řada míst spojovaná s historií islámu i rodinou Proroka zničena.

Z mnohých svatostánků se dokonce nově naskýtá pohled na rozsáhlá nákupní centra a nejvyšší mrakodrapy světa. I přes nesouhlasné názory ze stran věřících byly nedávno oznámeny další ambiciózní projekty pokračující v přeměně původní tváře Mekky. Přibýt mají další hotely pro náročnou klientelu a zábavní centra.

  • Pouť do Mekky (hadždž) je vedle vyznání víry, modlitby, půstu a almužny pátým pilířem islámu. Nejméně jednou za život ji má vykonat každý věřící muslim, má-li na to prostředky a umožní-li mu to zdraví.
  • Hadždž se každoročně koná v posledním měsíci islámského lunárního kalendáře. Rituály začínají osmého dne tohoto měsíce, který letos připadá právě na neděli 19. srpna. Obřady, které kopírují pouť vykonanou prorokem Mohamedem v 7. století, potrvají pět dní.
  • Poutníci nejprve musejí prohlásit, že chtějí pouť vykonat. Až pak mohou vstoupit do okrsku poutě. Obléknou se do bílých oděvů stírajících společenské a majetkové rozdíly mezi nimi a pak se už v době pouti neholí, nestříhají, nečešou ani nepoužívají voňavky.
  • První poutní den sedmkrát obejdou proti směru hodinových ručiček svatyni Kabu v areálu Velké mešity v Mekce, jejímž směrem se muslimové kdekoli na světě obracejí při svých každodenních modlitbách. Po obkroužení Kaby následuje rituální pochod k pahorkům Safá a Marva a věřící mezi nimi sedmkrát proběhnou.
  • Připomíná se zde příběh Ibráhímovy (Abrahámovy) otrokyně Hagar a jejich syna Ismáíla. Hagar podle tradice právě zde hledala vodu po putování pouští a našla studnu Zamzam. Z ní dodnes pijí poutníci a mnozí si vodu odnášejí v lahvích domů. Prvního dne ještě poutníci odejdou do údolí Miná, kde přenocují v připravených klimatizovaných stanech.
  • Druhý den na ně čeká vrcholný obřad, jímž je pobývání na pahorku Arafát, kde podle tradice Mohamed pronesl své poslední kázání. Muslimové se zde modlí a pobývají do západu slunce. Pak odejdou ke svatyni Muzdalifa a po večerních modlitbách zde přenocují.
  • Následujícího dne odejdou zpět do Miná, kde se koná rituál kamenování Satana – tedy házení kaménků na místě zvaném Džamarát. V dnešní době jde o několikaposchoďovou strukturu s betonovými pilíři, na něž se kaménky házejí.
  • Toto místo je považováno za bezpečnostně nejproblematičtější, protože se zde shromáždí vždy velký počet lidí ve stejnou dobu. Roku 2006 zde při tlačenici zahynulo přes 360 lidí.
  • Po obřadu kamenování začíná svátek oběti (íd al-adhá), který je třídenní a slaví se nejenom v Mekce, ale v celém muslimském světě. Porážejí se při něm obětní zvířata a jejich maso se daruje potřebným. Poutníci pak odcházejí zpět do Miná, na konci poutě znovu obejdou Kabu a odloží poutní šat.