Bombové útoky: Volgograd oplakává už 34 mrtvých

Volgograd - V souvislosti s teroristickými útoky ve Volgogradu Rusko posiluje bezpečnostní opatření. Při dvou bombových atentátech zemřelo 34 lidí a víc než sto utrpělo zranění. Rusko už pohřbilo první oběti. K útokům se sice zatím nikdo nehlásí, úřady ale podezírají neznámou ženu a Pavla Pečonkina. Ten konvertoval k islámu a přidal se k povstalcům v Dagestánu. Nyní se čeká na výsledky analýzy DNA.

Ulice Volgogradu se proměnily v baštu bezpečnostních složek. Do protiteroristické operace se zapojilo přes pět tisíc policistů a agentů kontrarozvědky. Akce je nepřetržitá a potrvá až do odvolání. Zadrženy byly už desítky lidí. Někteří z nich nebyli schopni prokázat svou totožnost nebo odporovali policejním příkazům. Někteří u sebe měli i zbraně. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by zadržení měli vazby na atentáty, případně plánovali další útoky. Policie se zaměřuje hlavně na sezonní dělníky z Kavkazu a z bývalých sovětských republik.

Milionové město získalo za druhé světové války pověst nedobytné pevnosti. Po dvou bombových útocích během jediného dne ale v ulicích Volgogradu panuje strach. Lidé odmítají jezdit veřejnou dopravou a v mrazu chodí pěšky. Znepokojení obyvatelé města telefonují na nově zřízenou horkou linku, kde mají podávat informace o podezřelých osobách.

Posmutnělé novoroční oslavy

Velkou starost dělají policistům středeční oslavy přicházejícího nového roku, jež bývají ve Volgogradu stejně jako i v jiných ruských městech bouřlivé. Policisté už vyzvali obyvatelstvo, aby v příštích dnech nepoužívalo pyrotechniku. Volgogradská radnice navíc ve městě vyhlásila smutek, který potrvá do pátku. „Je to pro nás, obyvatele Volgogradu i všechny Rusy, těžká zkouška,“ podotkl gubernátor Volgogradu Sergej Boženov.

Přečtěte si více o útocích:

Vladimir Čigirinov, řidič trolejbusu

„Mám neustále divný pocit. Musím se pořád koukat na pasažéry a zkoumám každý detail. Před cestou radši kontroluju i celý trolejbus.“

USA chtějí pomoci, své vlastní občany varují před cestou do Soči

Rusku nabízejí pomoc Spojené státy, které by zároveň přivítaly těsnější spolupráci v zajišťování bezpečnosti při únorové zimní olympiádě v Soči. V boji s terorismem chtějí Rusku pomoci i Británie a Izrael. „Naše bezpečnostní složky s těmi ruskými spolupracují už delší dobu, aby pomohly zajistit průběh olympijských her. Jsme ale připraveni tuto spolupráci ještě prohloubit,“ konstatovala Marie Harfová, mluvčí Bílého domu.

Americké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení přitom své občany varuje, aby cestu na hry kvůli bezpečnosti zvážili. „Ohledně bezpečnosti v Soči - američtí občané, kteří zvažují cestu na olympiádu, by měli být po celou dobu v pohotovosti,“ podotkla Harfová.

Vyšetřovatelé upírají pozornost k Severnímu Kavkazu

Podle vyšetřovatelů odpálil podomácku vyrobenou nálož v trolejbusu sebevražedný atentátník. Bomba odpálená v neděli na nádraží byla ještě víc než dvakrát silnější. Útočníci obě nálože naplnili stejnými šrapnely. Podle vyšetřovatelů jde o jasný důkaz souvislosti mezi oběma činy. Teď zbývá odpovědět na otázku, kdo za útoky stojí.

Pozornost policie se soustředí na povstalce ze Severního Kavkazu. Právě ti už v létě vyhrožovali, že olympiádě v Soči zabrání všemi možnými prostředky. Podezřelý Pečonkin dříve pracoval jako zdravotník a občas navštívil mešitu. Podle přátel se ale jeho chování loni zcela změnilo – své známé začal přesvědčovat o vedení islámské svaté války a o nutnosti šířit muslimskou víru v ruské společnosti. Informace Pečonkin prý hledal na islamistických webech, které mu podle jeho přátel „vyčistily mozek“.

Pavel Pečonkin zřejmě stál za nedělním výbuchem ve Volgogradu
Zdroj: ČT24/chita.bezformata.ru