Ohio jako zdvižený prst Trumpovi. Republikán svádí těžký souboj s demokratem o místo v Kongresu

V republikánské baště Ohiu probíhá těžký souboj o křeslo v Kongresu (zdroj: ČT24)

V doplňovacích volbách do Sněmovny reprezentantů v americkém státě Ohio vede o necelé procento republikánský kandidát Troy Balderson nad demokratem Dannym O´Connorem. Oblast byla od 80. let baštou republikánů, těsný výsledek tak může být varováním pro prezidenta Donalda Trumpa. Už v listopadu proběhnou volby do Kongresu a Trump potřebuje vítězství republikánů k prosazení svého programu.

Po sečtení 99 procent okrsků má Balderson náskok přibližně 1700 hlasů, což je méně než jedno procentu hlasujících. Zbývá sečíst korespondenční hlasy a volební lístky, jejichž platnost je třeba ověřit. Těch je dohromady přes osm tisíc a kontrola bude trvat několik dnů. Podle televize CNN ale tyto hlasy obvykle do výsledku voleb výrazně nepromluví. 

Referendum o Trumpovi

Vyrovnaný souboj v obvodu zahrnujícím předměstí Columbusu a venkovské oblasti, v němž od 80. let nepřetržitě vítězí republikánští kandidáti, považují komentátoři za velký úspěch demokratů. Opozici čeká hlavní bitva v listopadu, kdy bude usilovat o ovládnutí obou komor Kongresu. Ten mají v současné době v režii Trumpovi republikáni.

„Ještě před měsícem tenhle souboj nepoutal pozornost, ale stal se celonárodní záležitostí a referendem o Trumpovi, což mezi demokraty vyvolalo zápal,“ řekl agentuře AP analytik Patrick Murray. Ještě začátkem července měl Balderson v průzkumech dvojciferný náskok, krátce před hlasováním ale byly preference takřka vyrovnané.

„Takhle těsný výsledek je velkým neúspěchem republikánů a zároveň velkým úspěchem demokratů. Základní problém pro republikány je ten, že se jim nepodařilo svou voličskou základnu utáhnout na hesla, způsob, jakým se prezentuje prezident Trump. Zároveň se demokratům podařilo mobilizovat svou základnu z center měst a předměstí takovým způsobem, že najednou je to vyrovnané,“ uvedl bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Minulý týden přijel republikánského kandidáta podpořit sám Trump, který to zopakoval i během volebního dne prostřednictvím Twitteru. Ještě před sečtením všech hlasů označil prezident Baldersona za vítěze a přisvojil si zásadní podíl na jeho úspěchu.

Vítěz má místo ve Sněmovně reprezentantů jisté na pouhé tři měsíce, pak ho bude muset hájit v listopadových volbách.

Řezníček o volbách v Ohiu: Demokratům se podařilo mobilizovat svou voličskou základnu (zdroj: ČT24)

Napětí stoupá i v Kansasu

Kromě doplňovacích voleb v Ohiu proběhly ve čtyřech dalších státech USA primární volby, z nichž největší pozornost poutá souboj o republikánskou nominaci do voleb guvernéra v Kansasu. Trump si za svého favorita zvolil člena místní exekutivy Krise Kobacha, který se postavil dosavadnímu republikánskému guvernérovi Jeffu Colyerovi. Volby guvernérů se budou konat souběžně s kongresovými volbami letos v listopadu.

Souboj v Kansasu zatím dopadá podobně jako těsný boj v Ohiu. Po sečtení všech volebních lístků vede Kobach o pouhých 191 z víc než 311 tisíc odevzdaných hlasů. Pokud o to Kobachův soupeř Colyer požádá, budou se odevzdané lístky stejně jako v Ohiu několik dní přepočítávat.

Další špatnou zprávu pro republikány ve středu přinesl kongresový úřad pro etiku, který oznámil, že republikánský člen Sněmovny reprezentantů Christopher Collins byl obviněn z nezákonného obchodování s akciemi. Collins byl v roce 2016 prvním kongresmanem, jenž podpořil Trumpovu kandidaturu.