Čtyři noci v mrazu a sněhu. Horolezec uvízl na hoře Mount Aspiring, zachránil ho zbudovaný úkryt

Australský horolezec přežil čtyři noci v mrazivých podmínkách na novozélandské hoře Mount Aspiring. Voják Terry Harch si podle záchranářů vyhrabal úkryt ve sněhu. Když pro něj konečně přiletěl vrtulník, dokázal k údivu záchranářů stát na nohou a mávat, píše zpravodajský server BBC.

Harch byl pohřešovaný od pondělí, kdy se měl vrátit z túry poblíž novozélandského města Wanaka na Jižním ostrově. Záchranáři ho našli až ve čtvrtek. Horolezec podle nich přežil v extrémních podmínkách – místo, kde uvízl, zasáhla sněhová bouře s vichrem o rychlosti 60 kilometrů v hodině.

Muž je v překvapivě dobrém stavu, utrpěl pouze několik menších omrzlin. „Domníváme se, že si vykopal úkryt ve sněhu, což mu pomohlo přežít,“ sdělil stanici Radio New Zealand jeden z koordinátorů záchranné akce Geoff Lunt.

Voják byl na Zélandu na dovolené, potvrdila australská armáda. „Trénoval jsem novozélandské a australské vojáky mnoho let jako instruktor. Všichni se umí zakopat, když se situace nevyvíjí dobře,“ prohlásil další z koordinátorů akce Paul Rogers.

Nouzový signál zachytila firma v Texasu

Záchranáři se k horolezci snažili dostat od úterý, kdy se dozvěděli o nouzovém signálu, silný vítr a bouřky v oblasti ale akci znemožnily. Šéf záchranářů Bill Day uvedl, že muž měl u sebe zařízení, kterým dal signál soukromé společnosti v Texasu. Americká firma následně kontaktovala novozélandské úřady.

Horolezcova výbava čítající spacák, vařič a jídlo se našla už dříve v chatě ve výšce 3033 metrů. Na vrchol chtěl Harch zřejmě vyrazit nalehko.

Konečná fáze záchranné akce trvala jen deset minut. „Popsal bych to jako velmi šťastný konec situace, která mohla být mnohem horší, než nakonec byla,“ poznamenal mluvčí záchranářů Phil Melchior.