Náročný víkend na evropských dálnicích: Situaci zkomplikují prázdniny v Bavorsku a formule v Maďarsku

Řidiče čeká na evropských dálnicích další náročný víkend. Na prázdninovou cestu se vydá mnoho turistů z německých spolkových zemí Bavorska a Bádenska-Württenberska, kde v pátek začínají prázdniny. Zatímco na jihu Německa letní prázdniny teprve začínají, v jiných částech spolkové republiky naopak končí, a rušno tak bude i ve směru od moří na jihu Evropy.

V Německu se varování před zácpami týká prakticky všech hlavních dálničních tahů, zejména pak těch směřujících ze severu na jih. Konkrétně jde třeba o dálnice A1 mezi Kolínem nad Rýnem a Hamburkem, A2 mezi Dortmundem a Hannoverem, A7 mezi Hamburkem a Füssenem na hranicích s Rakouskem nebo A9 z Berlína do Mnichova.

Právě Berlín s Mnichovem a jejich okolí mají o víkendu patřit k dopravně nejproblematičtějším místům. Českým řidičům může zkomplikovat situaci silný provoz také na dálnicích A8, A95 a A96 směřujících z bavorské metropole k rakouským hranicím.

Směr Budapešť

Besip očekává hustý provoz například na cestách do Vídně a Budapešti. Mnoho motoristických fanoušků se vydá na závod Formule 1, který se koná v Budapešti. Případné kolony tak mohou řidiči očekávat na dálnici A2 z Grazu a také za Vídní u Fischamedu, kde je dálnice A4 kvůli opravám zúžena do dvou jízdních pruhů. Na zpáteční cestě musí motoristé počítat s komplikacemi u hraničního přechodu Nickeldorf.

Ve Slovinsku bude problematické spojení od rakouských hranic do Lublaně a dálnice A2 směřující odtud do chorvatské metropole Záhřebu i spojení od Štýrského Hradce přes Maribor do Chorvatska. Zácpy se asi nevyhnou ani silnici E61 a dálnici A1, které tvoří spojnici mezi Rakouskem, Lublaní a slovinským přístavním městem Koper.

Opravy silnic zkomplikují dopravu i při cestě do Chorvatska. Až do poloviny září budou pokračovat opravy vozovky dálnice A3 vedoucí z Maďarska do Záhřebu. Jezdí se jedním zúženým pruhem v každém směru za snížené rychlosti 80 km/h. V letní dopravní špičce se zde tvoří kolony. Kvůli poškozené vozovce je také omezena rychlost na 50 km/h na mostě Rječina před tunelem Trsat u Rijeky ve směru na hraniční přechod Rupa.

Na problémy se musí připravit také řidiči jedoucí do Řecka přes Srbsko. Bělehradský list Blic odhadnul, že kvůli opravám lze na hlavní dálnici Bělehrad–Niš uvíznout v zácpě na víc než hodinu a půl.

Hlavním problematickým místem je úsek Jagodina–Ćuprija, kde probíhá pravidelná údržba mostů, která potrvá až do konce srpna. Práce se provádějí na vozovce ve směru z Bělehradu na Niš a obousměrná doprava je vedena přes pás v opačném směru Niš – Bělehrad. Kritická situace vzniká vždy ve večerních hodinách a během víkendů.

Jedinou alternativou, jak se problematickému místu vyhnout, je podle Blicu sjet v Jagodině z dálnice na někdejší hlavní silnici směrem na jih (158) a vrátit se na magistrálu až v Ćupriji.

Bez potíží nebude ani provoz v Česku

Uzavírky komplikují dopravu i na českých tazích. Na dálnici D1 probíhají opravy na několika úsecích mezi Prahou a Brnem, práce zpomalí provoz i na dalších místech dálnice mezi Brnem a Ostravou. S uzavírkami musí motoristé počítat také při cestách směrem do Rakouska, konkrétně na jihočeské dálnici D3, jihlavské rychlostní silnici I/38 a silnici I/52 z Brna.