Na potopené lodi v Missouri přišla o děti, manžela i další příbuzné. Kapitán rozhodl, že vesta není nutná

Policie prošetřuje potopení lodi na jezeře v Missouri (zdroj: ČT24)

Mezi sedmnácti oběťmi čtvrtečního lodního neštěstí na jezeře v americkém státě Missouri je devět členů jedné rodiny. Oznámil to missourský guvernér Michael Parson, který mluvil s pozůstalou ženou. Podle ní kapitán obojživelného plavidla s 31 lidmi na palubě řekl pasažérům, že si nemusejí oblékat záchranné vesty, i když bylo větrno. Plavidlo se převrhlo na nádrži Table Rock Lake, která je vyhledávanou turistickou atrakcí.

Podle policie byly všechny oběti ve věku od jednoho roku do 70 let. Žena, se kterou Parson mluvil, ztratila devět členů své jedenáctičlenné rodiny. „Přišla jsem o všechny děti, o manžela, tchyni a tchána, strýce, o švagrovou a synovce,“ vypočítala svou ztrátu Tia Colemanová, která byla na lodi také, ale přežila.

Vesty nebudete potřebovat, řekl prý kapitán

„Kapitán nám řekl: ,Nemusíte si brát záchranné vesty, nebudete je potřebovat,‘ takže si je nikdo nevzal. Poslechli jsme kapitána a on nám řekl, abychom zůstali sedět. Jenomže tím se stalo, že když bylo nutné po vestách sáhnout, bylo už pozdě. Mohlo to ušetřit životy mnoha lidí,“ řekla Colemanová. Kapitán je mezi přeživšími a je v nemocnici.

Šerif Doug Rader na tiskové konferenci v pátek řekl, že neví, zda pasažéři na sobě měli záchranné vesty. Missourský zákon požaduje, aby děti do sedmi let na sobě měly na plavidlech záchranné vesty, pokud nejsou v kabině.

Vlny dosahovaly půldruhého metru

Předpověď před vyplutím lodi varovala před silnou vichřicí. Při ní podle místních obyvatel rychlost větru v poryvech dosahovala až 130 kilometrů za hodinu a zdvihaly se vlny vysoké půldruhého metru.

Na jezeře byla v té době ještě jedna stejná loď a obě bojovaly s rozbouřenou vodou. Zatímco jedna se dostala ke břehu, druhou začal unášet vítr zpět na jezero. Loď se nakonec potopila do hloubky 24 metrů. Potápěči se budou snažit ji dostat ven.

„Pro vyšetřování bude stěžejní moment, kdy vyzvedneme plavidlo. To je teď hlavní cíl. Klíčová pro nás bude analýza toho, co se stalo, i to, v jakém stavu byla samotná loď,“ uvedl velitel záchranného týmu Scott Stoermer.

Jim Pattison, majitel firmy, která provozuje výletní plavby, řekl, že bouře lidi zaskočila. Podle amerických sdělovacích prostředků ale bylo špatné počasí a loď neměla být na vodě. Pattison řekl stanici CBS News, že jeho společnost za 47 let neměla žádnou nehodu a kapitán potopeného plavidla měl 16letou praxi.

Vydáno pod