Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo tři mrtvé a přes 300 raněných, rychlovlaky stojí

Tři mrtvé a přes 200 raněných si v pondělí ráno vyžádalo silné zemětřesení o síle 6,1 v prefektuře Ósaka na západě Japonska. Potvrdily to místní úřady. Zemětřesení, jehož intenzitu úřady původně odhadovaly na sílu 5,9, si přitom vyžádalo také určité materiální škody. Nebylo však vydáno varování před vlnou tsunami, informovala agentura DPA.

Podle místních úřadů jsou oběťmi dva muži starší 80 let a devítiletá dívka. Média uvedla, že dívku uvěznila zřícená zeď na plovárně v obci severně od města Ósaka. Také jednomu z mrtvých mužů se stal osudným pád betonové zdi ve městě Ósaka, zatímco druhý muž zahynul na předměstí Ósaky, když na něj spadla doma knihovna. K ošetření bylo v nemocnicích přijato 307 zraněných lidí, nejvíce v Ósace.

Lidé byli bez elektřiny, nejezdily vlaky a továrny zastavily výrobu

V oblasti Ósaky byly přerušeny dodávky elektřiny do více než 170 tisíc domácností, během dvou hodin ale byly zase obnoveny. Jaderné elektrárny v regionu žádné problémy nenahlásily.

Jak je ale v podobných případech obvyklé, byl přerušen provoz vysokorychlostních vlaků. Zastavila se i další vlaková doprava a provoz metra v Ósace, což postihlo tisíce lidí jedoucích v ranní špičce do práce. Na letišti v Ósace byly zrušeny desítky letů.

Zastaveny byly také výrobní linky v továrnách v této velmi důležité průmyslové oblasti Japonska. Například ósacká pobočka firmy Panasonic oznámila zastavení produkce ve třech svých továrnách. Zastavení výroby kvůli bezpečnostní kontrole ohlásily také místní pobočky společností Honda Motor či Mitsubishi Motors.

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo tři mrtvé a přes 300 zraněných (zdroj: ČT24)

V příštích dnech hrozí další vlny zemětřesení

Podle agentury AP se při otřesech, které udeřily po osmé hodině ráno místního času (tedy asi v 10 hodin SELČ), rozbíjelo sklo, praskal beton i asfalt na silnicích a také se zřítily části některých budov. Bylo vidět také popraskané vodní potrubí a vznícené domy. 

Japonský meteorologický ústav varoval, že by v příštích dnech mohlo území Japonska postihnout další silné zemětřesení, napsal zpravodajský server BBC News.

U některých lidí zemětřesení vyvolalo vzpomínky na ničivé otřesy půdy v nedalekém městě Kóbe v lednu 1995, při nichž přišlo o život na 6500 osob. „Zemětřesení mě úplně ochromilo, nebyl jsem schopen nic dělat. Připomnělo mi to otřesy z Kóbe. Bál jsem se o svého syna, který právě dostudoval střední školu. Ulevilo se mi, když jsem zjistil, že je v pořádku,“ řekl agentuře AFP 52letý Eidži Šibuja, který žije ve městě Itami u Ósaky.