Obavy muslimských Bakarwalů: V celé Indii čekají davy připravené útočit

Brutální znásilnění a vraždy žen znovu otřásají Indií. Jen během jednoho týdne došlo ke třem případům. Sexuální útoky v zemi živí nacionalismus i předsudky. Oběťmi se stávají dívky už jen kvůli svému původu a vyznání.

Muslimští Bakarwalové kočují v severním cípu Indie už stovky let. Vlna nacionalismu v zemi je nutí utíkat z měst. Náboženský útisk je přitom ten menší problém. „Bojíme se o své dcery kvůli případu malé dívky z města Kathua. Časy se mění,“ říká jeden z Bakarwalů Šer Muhammad.

Stát Džamú je jediné místo Indie, kde je muslimů víc než hinduistů. Ve městě Kathúa je tomu ale naopak. Sociální napětí tu bují do nejhorších forem. Během jednoho týdne došlo ke znásilnění tří dívek. Obětí byla vždy muslimka, pokaždé byla unesená, znásilněná a zapálená.

Mnozí to považují za vzkaz těm, kdo jsou bráni za podřadné. Řada muslimů proto raději volí odchod. „Všude v Indii najdete davy, které jen čekají na povel útočit na muslimy,“ tvrdí další člen kmene Bakarwalů Abdul Jabbar.

Členka kmene Bakarwalů
Zdroj: ČT24

Vláda prý jen tiše přihlíží a s vlnou nacionalismu láká konzervativní voliče. Lhostejnost k řešení ale politici odmítají a připomínají, že zákony zpřísnili. „Pokud jde o dívku mladší dvanácti let, dostanete doživotí. Pokud jde o hromadné znásilnění, dostanete doživotí,“ ujišťuje ministr spravedlnosti Ravi Šankar Prasad.

Sexuálních deliktů v Indii dlouhodobě přibývá. Od roku 2012 do roku 2016 se jejich počet zdvojnásobil až na 40 tisíc. Toto číslo přitom zahrnuje jen nahlášené případy.

Nejde jen o násilí na muslimkách, stinná stránka mužské dominance zasahuje i do kořenů indické kultury, společenských kast. „Pokud jste žena, rovnou jste vnímaná jako podřadná bytost. Pokud jste v nejnižší kastě, jste prakticky bezcenná. Takové ženy jsou nejčastějšími oběťmi sexuálního násilí,“ upozorňuje aktivistka Dimple.

Kasty byly oficiálně zrušeny už před desítkami let. Podle místních ale nerovnost mezi lidmi existuje dál, ať už jde o pohlaví nebo náboženství.