Pákistánský ministr přežil pokus o atentát, střela ho zasáhla do ruky

Pákistánský ministr vnitra Ahsan Ikbál přežil pokus o atentát. Při účasti na nedělním předvolebním shromáždění v jeho rodném okrese Nárúvál na něj z blízkosti vystřelil mladý muž, ministra jedna střela zasáhla do ruky. Když se pak útočník chystal ke druhému výstřelu, tak ho policisté a přihlížející přemohli.

„Ahsan Ikbál byl postřelen a zraněn na paži. Je mimo nebezpečí, ale byl převezen na kliniku v Láhauru,“ sdělil ministrův asistent. Vládní mluvčí Ahmad Chán řekl, že ministr podstoupil operaci, jeho život není ohrožen a že střelec byl zatčen.

„Útočník se chystal vystřelit podruhé, když ho policie a lidé na mítinku přemohli,“ dodal mluvčí. Podle policejní zprávy jde o jednadvacetiletého muže, který se hlásí k ultranáboženské straně Tehríke Labajk, jež bojuje proti rouhání. Vůdce této strany Chádim Husajn Rizví ale útok odsoudil a řekl, že skupina nikoho nepověřila, aby se chopil zbraně.

V Pákistánu se mají konat v červenci volby. Ikbál byl na shromáždění ve svém rodném okrese Nárúvál v oblasti Pándžáb. Útočník na něj začal střílet, když se po setkání vracel k automobilu. Střelci je 21 let a na ministra vypálil z blízkosti. Motiv jeho činu není zatím jasný.

Jako první na událost reagoval premiér Šahíd Chakan Abbásí, který útok odsoudil. Ikbál patří k vládnoucí straně Pákistánská muslimská liga (PML-N) a je vytrvalý spojenec bývalého premiéra Naváze Šarífa. Jemu ale soud v dubnu kvůli obvinění z korupce zakázal zastávat doživotně veřejné funkce. V čele strany ho nahradil jeho bratr Šabház.