Při leteckém neštěstí v Nepálu zemřely desítky lidí. Stroj vyjel z ranveje a začal hořet

Letecký publicista Martin Velek: Letiště v Káthmándú je velice náročné (zdroj: ČT24)

V nepálské metropoli Káthmándú havarovalo při přistávání letadlo soukromé bangladéšské společnosti US-Bangla Airlines. Sjelo z ranveje a začalo hořet, na palubě bylo 67 pasažérů a čtyři členové posádky. Padesát lidí zemřelo, uvedla agentura AP s odkazem na armádního mluvčího. Podle nepálského tisku pilot při přistávání zřejmě ztratil orientaci.

Letadlo se pokusilo dosednout ve 14:20 místního času. Britský deník The Independent napsal, že letoun mířící do Káthmándú z bangladéšského hlavního města Dháka skončil mimo ranvej. Podle snímků na internetu byl požár uhašen, letadlo se rozpadlo na několik kusů.

„Letadlo se náhle začalo silně klepat a následoval hlasitý úder,“ popsal dění krátce před havárií jeden z přeživších, kterému se podařilo dostat ven okénkem. Mezi pasažéry bylo 33 Nepálců, 32 Bangladéšanů, jeden člověk z Číny a jeden z Malediv.

Podle AP letoun několikrát změnil směr a před zřícením letěl nebezpečně nízko. Z vyhodnocení komunikace mezi kapitánem letadla a řídící věží vyplývá, že pilot při přistávání ztratil orientaci, informoval místní zpravodajský portál Nepali Times.

„Letěl tak nízko, že jsem si pomyslela, že narazí do hor,“ řekla AP Američanka pracující v Nepálu Amanda Summersová, která neštěstí sledovala ze své nedaleké pracovny. „Náhle přišel výbuch a pak další,“ líčila Summersová. Hasiči podle ní byli na místě možná během minuty.

Podle ředitele nepálského leteckého úřadu mohly být příčinou technické problémy 17 let starého turbovrtulového dopravního letadla Bombardier Dash 8. „Letadlo mělo přistávat z jihu, ale přistávalo ze severu,“ uvedl nepálský letecký úřad.

Bangladéšská společnost US-Bangla Airlines, které stroj patřil, je podle leteckého publicisty Martina Velka dceřiná společnost americké společnosti. „Ta aerolinka byla založena v roce 2014, měla sedm letadel, teď už má tedy jen šest. Čtyři Boeingy 737-800 a tři Bombardiery Q400, z nichž tedy jeden spadl,“ upřesnil Velek.

Podle něj jde o univerzální stroj, který se používá i pro hašení lesních požárů, pro hlídkovací službu a podobně. „Vyrobilo se jich nějakých 1250 kusů, což je úspěšný stroj,“ doplnil.

Letiště se nachází v nadmořské výšce 1338 metrů a má jen jednu ranvej. Podle Velka je velice náročné, už právě jen nemalou nadmořskou výškou. Podle svědků bylo přiblížení na přistání neustálené, podotkl Velek.

Nehoda letadla v Káthmándú
Zdroj: ČTK/AP/Niranjan Shreshta