Jemen zdevastovaný konflikty stále marně čeká na slíbenou obnovu

Reportér ČT Jakub Szántó mapoval humanitární situaci v Adenu (zdroj: ČT24)

OSN shání peníze na zastavení jedné z nejhorších humanitárních katastrof současnosti. Jemen, ve kterém občanská válka zpustošila čtyři pětiny infrastruktury, čelí epidemiím i hladomoru. Saúdská Arábie, která v konfliktu bojuje na straně mezinárodně uznávané vlády, slíbila pro tyto účely poskytnout jednu a půl miliardy dolarů.

Důkazy o odvěkém soupeření severu a jihu jsou v Adenu vidět na každém kroku. V jedné z ulic například stále stojí tank, který ukořistili jižní obránci města v roce 2015 při úspěšné bitvě proti severní koalici svrženého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a jeho šíitských spojenců hútijů.

Zdevastovaný Aden stále čeká na obnovu
Zdroj: ČT24

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, které podporují vládu proti seveřanům a které jsou zodpovědné za řadu škod, slíbily na obnovu jednu a půl miliardy dolarů. „Neděje se vůbec nic. Přes velké sliby po osvobození Adenu nepodnikla vláda žádné kroky při rekonstrukci,“ stěžuje si jemenská sociální aktivistka Nisma Mansúrová.

„Bydlíme na kopci, a tak nemáme vůbec žádnou vodu. A elektřinu sotva čtyři hodiny denně. V létě to bude ještě horší,“ očekává obyvatelka Adenu Genna abú Alíová.

Lékaři bez hranic jsou pro zraněné štěstím v neštěstí

Vedle vody a energie je v tuto chvíli prioritou zdravotní systém. Největší mezinárodní zdravotní pomoc v zemi poskytují Lékaři bez hranic. Celkem mají v Jemenu 82 členů zahraničního a 1700 domácího zdravotnického personálu. Provozují dvacet nemocnic a dvacet dalších podporují.

„Díky dlouhodobé pomoci jsme v kontaktu se všemi stranami války. A můžeme proto být vždy na místě v nejtěžších časech,“ vysvětluje vedoucí jemenské operace Lékařů bez hranic Ghassan abú Chár.

Zraněným pomáhají v Jemenu zejména Lékaři bez hranic
Zdroj: ČT24

Lékaři bez hranic znamenají pro zraněné štěstí v neštěstí. Dostane se jim u nich špičkové péče, navíc zadarmo. „Během bojů na konci ledna nám jednou během tří čtyř hodin přivezli i 65 pacientů,“ ilustruje potřebnost organizace v zemi lékařka Tatiana Chiarellová.

Kdy a kam dorazí slíbené mezinárodní dotace, v tuto chvíli nikdo netuší. Mezinárodně uznávaná vláda má pod kontrolou jen část rozlehlé země. A válka zdaleka nekončí.