Německo je zavalené azylovými žalobami. Vláda chce práci soudů zrychlit

Události: Německo je zavalené azylovými žalobami (zdroj: ČT24)

Německé soudy mají na stole statisíce azylových žalob běženců. Na justici se obrací téměř všichni, jejichž žádost o azyl německé úřady odmítnou. Berlín teď hledá způsob, jak zavaleným soudům ulehčit. Vláda kancléřky Angely Merkelové pracuje na změně zákona, který by měl řízení zrychlit.

Německý správní soud má nejvíc práce za posledních patnáct let. Azylovými žalobami se v Berlíně zabývají všichni soudci, a zatímco dříve šlo o výjimku, dnes se jedná o pravidlo. „Zhruba 13 600 běžících žalob se týká azylu. To jsou téměř dvě třetiny všech zahájených řízení,“ uvedl soudce správního soudu v Berlíně Stephan Groscurth.

Podobně to vypadá v dalších spolkových zemích, protože na soudy se obrací téměř všichni odmítnutí žadatelé o azyl. Jak ti, kterým hrozí návrat do vlasti, tak ti, kteří dostali jen takzvanou doplňkovou ochranu, a nemohou tak do Spolkové republiky přivést nejužší rodinu.

„U soudů první instance v současnosti leží celkem 370 tisíc azylových žalob. Podle statistik je každá druhá úspěšná. U Syřanů a Afghánců je poměr ještě vyšší. Stát se ale pravidelně odvolává a v dalším kole mívá úspěch,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Novinářka a politoložka Barbora Procházková: Migrace není v Německu jediné hlavní téma (zdroj: ČT24)

Vnitro: Odvolací soudy rozhodují v náš prospěch

„Odvolací soudy rozhodují výrazně v náš prospěch. Vycházíme z toho, že v dlouhodobém horizontu se tento trend prosadí i v rozhodnutích prvoinstančních soudů,“ uvedla mluvčí německého ministerstva vnitra Annegret Korffová.

Podle opozice ovšem úspěšnost žalob v první instanci ukazuje, že úřad, který žádosti o azyl posuzuje, je pod politickým tlakem vlády a kvůli tomu chybuje. Kritici proto volají po uvolnění pravidel pro slučování rodin běženců nebo sladění azylového řízení v jednotlivých spolkových zemích.

„Za prvé se ukazuje, že tu máme praxi nekalého zacházení s žádostmi o azyl. Za druhé, že v jednotlivých spolkových zemích je velmi rozdílný poměr uznaných žádostí o azyl pro jednotlivé skupiny běženců,“ uvedla poslankyně Die Linke Ulla Jelpkeová.

Správní soud v metropoli loni vyřizoval jednu azylovou žalobu v průměru sedm měsíců. I když ho stejně jako loni mají posílit noví soudci, vyřešit všechny případy potrvá podle odhadů roky, uzavřel Černohorský.