Při požáru nemocnice v Jižní Koreji zemřelo 37 lidí

Tragický požár v jihokorejské nemocnici (zdroj: ČT24)

Při požáru nemocnice v jihokorejském Mirjangu zemřelo podle úřadů 37 lidí a téměř 130 dalších bylo zraněno. Úřady původně hovořily o 41 obětech, i tak se v zemi jedná o nejhorší tragédii svého druhu za posledních deset let. Pravděpodobně ji způsobil zkrat klimatizace.

Většina obětí se udusila. „Požár vypukl ve stropě na pohotovosti v prvním poschodí budovy. Stalo se to tak náhle, že záchranáři měli omezené možnosti,“ uvedl ředitel nemocnice Son Kjung-čol.

Mezi mrtvými jsou hlavně ti, kteří se nacházeli v prvním a druhém patře šestipatrové budovy. Deset zraněných je v kritickém stavu. Hasiči z nemocnice evakuovali přibližně 200 lidí, které převezli do čtyř přilehlých zdravotnických zařízení. Jihokorejská televize YTN přinesla záběry černého kouře valícího se z oken a vstupu do nemocnice.

V šestipatrové budově se nachází také domov pro seniory, ale podle agentury Jonhap bylo jeho osazenstvo, celkem 94 osob, evakuováno.

Požár nemocnice v Jižní Koreji
Zdroj: Reuters

V nemocnici nebyly hasicí přístroje

Plameny se začaly šířit kolem 7:30 místního času (23:30 SEČ), uhasit se je podařilo až po několika hodinách. Předseda nadace, která zdravotnické zařízení provozuje, v televizi uvedl, že nemocnice nebyla vybavena hasicími přístroji, protože to zákon nevyžaduje.

Před pár týdny zemřelo 29 lidí při požáru tělocvičny v jiném jihokorejském městě. Vyšetřování poukázalo na nevyhovující nouzové východy, hořlavé materiály v interiéru a ilegálně zaparkovaná auta bránící záchranářům v přístupu.

Po druhém velkém neštěstí během jednoho měsíce teď sílí kritika bezpečnostních standardů a kvality infrastruktury. Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové byla nemocnice relativně nová – fungovala deset let. 

Prezident Mun Če-in svolal v reakci na neštěstí krizovou schůzku, kde chce se svými poradci probrat, jak podobným požárům čelit.