Loupeživí paviáni mají v Kapském Městě utrum. Vědci je vystrnadili nahrávkami šelem

Horizont ČT24: Hlukem proti nenechavým paviánům (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Kapského Města v Jihoafrické republice čelí nájezdům paviánů. Ti bezostyšně loupí v domech a většina pokusů o jejich zahnání dosud selhávala. K odstřelu primátů, kteří ve městě nemají přirozené predátory, nechtěli Jihoafričané přistoupit. Vyvinuli proto virtuální plot.

Stačí nezamčené dveře nebo otevřené okno a nenechaví primáti se vydají na lup. V případě, kdy si brání jídlo nebo se cítí ohrožení, mohou být navíc velmi nebezpeční. Přistihnout leckdy i padesátikilového paviána, jak plení spižírnu, přitom není v Kapském Městě ničím neobvyklým.

„V Kapském Městě je jich opravdu hodně. Přijdou k vám domů a nadělají neuvěřitelný nepořádek. Musíte se s tím smířit. Nejsou zase tak zlí,“ říká smířlivě Pat Reillyová.

Pavián přistižený při rabování spižírny
Zdroj: ČT24

Šelmy z reproduktorů zatím na paviány platí

Společnost Human Wildlife Solutions proto vyvinula způsob, jak místním lidem ulehčit život. Třem členům tlupy, která ovládá místní teritorium, připevnila GPS lokátory. V případě, že se přiblíží k obydleným oblastem, vyrazí jim naproti s mobilními reproduktory a přehradí jim cestu.

„Přehráváme zvuky, které je přesvědčí, že jsou tu šelmy. Varovné zvuky, zvuky predátorů a umírajících zvířat. Pak se tam bojí jít. Přidáte k tomu pár petard, abyste je postrašili. A tak se oblasti vyhnou,“ popisuje Phil Richardson taktiku proti paviánům.

Podle obyvatel předměstí Kapského Města a okolních vesnic nový systém funguje. Když paviáni slyší z reproduktorů řev lvů, hyen a levhartů, raději ustoupí.

„V posledních dvou týdnech, kdy tu je tým s virtuálním plotem, jsme si všimli, že tu nejsou vůbec žádní paviáni. Všichni si říkáme, jestli je to jen naše představivost nebo opravdu zmizeli. Najednou tu ale nejsou,“ pochvaluje si obyvatelka obce Hermanus Judy Millerová.

Vědci nasadili proti paviánům reproduktory
Zdroj: ČT24

Záznamy sledovacích obojků potvrzují, že se tlupy stáhly z obydlených oblastí. Experti ale varují, že opatření může časem pozbýt účinnosti. „Žádná z metod zatím nebyla stoprocentně úspěšná. Paviáni se příliš rychle přizpůsobují a divoká zvířata jsou tak nepředvídatelná, že se u každé projevily nějaké slabiny,“ upozorňuje profesor z univerzity v Kapském Městě Justin O'Riain.

Společnost Human Wildlife Solutions si ale výsledky zatím pochvaluje. A svůj systém plánuje nasadit i na dalších předměstích Kapského Města, která paviáni sužují.