Havajský federální soud zablokoval Trumpův protiimigrační dekret

Zpravodaj ČT: Dekretem se bude zabývat i soud v Marylandu (zdroj: ČT24)

Federální soudy na Havaji a Marylandu zablokovaly zářijový protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakazoval vydávání přistěhovaleckých víz občanům osmi států. Verdikty obou soudů vstoupily v platnost okamžitě a celostátně. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti opatření odvolat.

Marylandský federální soudce Theodore Chuang v komentáři ke svému rozhodnutí napsal, že Bílý dům v odůvodnění svého kroku „neprokázal, že by národní bezpečnost bez tohoto bezprecedentního zákazu nebylo možné zajistit“. O zablokování dekretu požádala marylandský soud mimo jiných Americká unie občanských práv (ACLU).

Trumpův výnos se týkal občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Dekret byl už třetím svého druhu, soudní dohru měly i dva předešlé. Lednové rozhodnutí soudy po žalobách několika amerických států zablokovaly a březnové částečně upravily.

V březnu prezident zakázal vstup do země občanům šesti převážně muslimských zemí, tedy Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Výnos v září vypršel a nařízení, jež mělo ve středu začít platit, jeho platnost prodlužovalo na neurčito. Zároveň zákaz rozšiřovalo o další tři státy, KLDR, Venezuelu a Čad. Súdán byl ze seznamu vyřazen.

Země zasažené protiimigračním opatřením USA
Zdroj: ČT24

Bílý dům připravuje odvolání

Bílý dům označil rozhodnutí havajského soudce Derricka Watsona za „nebezpečně chybné“ a uvedl, že omezení vyplývající z dekretu jsou zásadní pro bezpečnost Američanů. Odvolání, které chce ministerstvo spravedlnosti podat v nejkratším možném termínu, může mít podle amerických právníků šanci na úspěch, protože dekret podepsaný v září byl pečlivě připraven a neopakuje chyby dřívějších dvou rozhodnutí.

Vstupní omezení se vztahují na země, které nejsou schopné nebo ochotné sdílet informace nezbytné pro bezpečnost. Zavedli jsme je na základě posouzení hrozeb spojených s terorismem, nestabilitou a jiných vážných obav o národní bezpečnost.
Sarah Sandersová
mluvčí Bílého domu

Podle Watsonova rozhodnutí má nicméně zářijový prezidentský výnos obdobné nedostatky jako dva předešlé. Nezdůvodňuje prý, jak šest z osmi postižených zemí, kde žije muslimské obyvatelstvo, může ohrozit zájmy USA. Dekret podle soudu diskriminuje postižené z hlediska jejich občanství.

Podle zdroje agentury Reuters instruovalo americké ministerstvo zahraničí na základě verdiktu ambasády a konzuláty, aby pro občany zmíněných zemí „pokračovaly ve standardním vydávání víz“.

Je to vítězství právního státu, míní Havaj

Senátor za Havaj Brian Schatz označil rozhodnutí soudu za důkaz funkčnosti právního státu. Podobně se vyjádřil i havajský státní návladní Doug Chin. „Bylo to potřetí, co se Havaj musela obrátit na soud, aby zastavil cestovní zákaz prezidenta Trumpa, který diskriminoval lidi podle země původu a vyznání,“ uvedl Chin. Dodal, že jeho úřad je připraven právo nadále hájit.

„Rozhodnutí soudce (Derricka) Watsona je jasnou ukázkou toho, že jsme právním státem nehledě na to, o co se tato prezidentská administrativa pokouší,“ dodal senátor Schatz. „Je zde místo pro mírumilovné přistěhovalce ze všech koutů světa: ze Španělska, Sýrie, Súdánu či Singapuru. U nás není místo pro diskriminaci nebo xenofobii.“

Watson ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že dekret stejně jako obě předchozí exekutivní nařízení neposkytl žádná odůvodnění, proč by jen samotná národnost dotčené osoby znamenala bezpečnostní riziko pro USA.

Vedle havajského projednávají žaloby na Trumpův dekret i další americké soudy. V Marylandu napadla rozhodnutí žalobou Americká unie občanských práv (ACLU) a soud v Seattlu, který zablokoval již lednový dekret, řeší společnou žalobu států Washington, Massachusetts, Kalifornie, Oregon, New York a Marylandu.