Hurikán Nate se blíží k Mexickému zálivu. Už má přes dvě desítky obětí

Tropická bouře Nate zasáhla už Kostariku, Nikaraguu a Honduras (zdroj: ČT24)

Hurikán Nate se blíží k Mexickému zálivu na východní pobřeží Spojených států. Na své cestě podél středoamerického pobřeží už má na svědomí přes dvě desítky obětí. Američtí meteorologové předpovídají až třímetrové vlny a silné nárazy větru. Úřady už vyhlásily stav ohrožení. České ministerstvo zahraničí (MZV) doporučuje zvážit cestu do těchto oblastí USA.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil kvůli hurikánu Nate ve státě Lousiana stav nouze. Od jihovýchodní Lousiany až na hranici mezi Alabamou a Floridou platí varování před přívalovými vlnami. Na některých místech se počítá s až třímetrovými vlnami a záplavami.  

V New Orleansu vyhlásil starosta pro noc na neděli zákaz vycházení. Když na Mexický záliv udeřil v roce 2005 mnohem silnější hurikán Katrina, připravil především kvůli protržení hrází v New Orleansu o život 1800 lidí. 

Starosta New Orleans vyzval lidi, aby se připravili. „Očekáváme masivní výpadky elektrické energie. Na všem ale spolupracujeme s dodavatelskou firmou. Nabádáme proto lidi aby si udělali dostatečné zásoby pro případ, že by jim vypadl proud,“ uvedl starosta Mitch Landrieu.

„Nikdo by neměl tuto bouři podceňovat,“ varoval v pátek guvernér Louisiany John Bel Edwards a připomněl, že si vyžádala už více než dvacítku životů.

Hurikán Nate se v sobotu ráno nacházel asi 425 kilometrů jižně od Biloxi ve státě Mississippi a doprovázely ho větry o rychlosti 150 kilometrů v hodině. Na západě Kuby předtím způsobil prudké deště, v Kostarice, Nikarague a Hondurasu navíc záplavy a sesuvy půdy. Ze středoamerického regionu je hlášeno 28 mrtvých, desítky dalších jsou pohřešovány. Poškozeny byly četné domy. Živel v regionu ohrozil na 20 tisíc lidí.

Nate je po Harveym a Irmě letos třetím hurikánem, který v uplynulých šesti týdnech zasáhl pevninu USA. Harvey udeřil 25. srpna na pobřeží Texasu, Irma 10. září na Floridě. Ve stejný den zdevastoval Portoriko, americké území, které leží mimo pevninu USA, hurikán Maria.

Ministerstvo zahraničí ČR doporučuje českým občanům, aby kvůli hurikánu Nate zvážili cesty na pobřeží Louisiany, Mississippi, Alabamy a severozápadní části státu Florida. V doporučení, které zveřejnilo na svém webu, také radí občanům pobývajícím v hurikánem zasažených oblastech, aby sledovali zprávy na webových stránkách National Huricane Center.

Vydáno pod