Trump přiletěl na Portoriko zkontrolovat obnovu ostrova po řádění hurikánu Maria

Americký prezident Donald Trump přiletěl na Portoriko, aby se přesvědčil o postupu obnovy tohoto karibského ostrova po úderu ničivého hurikánu Maria z 20. září. Ostrov, který má status nezačleněného území USA, živel zdevastoval a zhruba 3,4 milionu obyvatel se z následků dosud nevzpamatovalo. Polovina z nich nemá pitnou vodu, nefunguje telefonní spojení a ostrov nemá dostatek elektřiny a paliv.

Cestu hlavy státu americká média pečlivě sledují, protože návštěvě předcházel spor mezi Bílým domem a portorickými úřady. Trump koncem září kritizoval jejich údajnou liknavost při zvládání následků hurikánu, starostka metropole San Juan Carmen Cruzová zase obvinila americkou vládu z chaotického způsobu zajišťování pomoci. Prezident pak obvinil portorické vedení, že je neschopné přimět své pracovníky, aby šli lidem pomáhat.

Trump si po příletu na Portoriko s Cruzovou podal ruku, slova podpory si ale podle agentury Reuters nechal pro další představitele ostrova.

Trump na Portoriku
Zdroj: Reuters
Trump na Portoriku
Zdroj: Reuters

Zatímco po řádění hurikánu v Texasu a na Floridě americká média Trumpovu reakci ocenila, kritickou situaci v Portoriku Bílý dům několik dní opomíjel. Nynější cesta na ostrov má nevšímavost napravit.

Trump přiletěl na Portoriko
Zdroj: Reuters

Americká vláda už na Portoriko poslala z federálních fondů 20,5 milionu dolarů (452 milionů Kč). Kongres hodlá požádat o dalších 13 miliard USD (287 miliard Kč) na likvidaci škod. Podle odhadu amerických úřadů je ale škoda způsobená v Portoriku téměř třikrát vyšší.

„Nerad vám to v Portoriku říkám, ale dáváte našemu rozpočtu pěkně zabrat,“ žertoval podle agentury Reuters prezident po příletu do San Juanu.

Počet obětí hurikánu Maria na Portoriku podle tamního guvernéra Ricarda Rossellóa vzrostl z 16 na 34.