Myanmar zatím nepustil zástupce OSN do míst bojů, zemi opustilo přes půl milionu Rohingů

Organizace OSN oznámila, že počet rohingských uprchlíků překročil symbolickou hranici půl milionu. Myanmar ve čtvrtek odložil plánovanou cestu představitelů OSN do Arakanského státu, kam média a pozorovatelé nemají přístup. Prý kvůli špatnému počasí.

K 27. září OSN a další humanitární organizace zaznamenaly 501 800 uprchlých Rohingů. Násilnosti v Arakanském státě propukly 25. srpna, kdy povstalečtí Rohingové zaútočili na stanoviště policie.

Odvetné tažení vládní armády vyvolalo mohutný exodus této muslimské menšiny. Barmská armáda a milice buddhistů podle OSN provádějí na území Arakanského státu etnickou čistku.

Nápor uprchlíků zcela zaskočil sousední Bangladéš - čelí jedné z největších humanitárních krizí, k níž v Asii od přelomu tisíciletí došlo. Gigantické tábory v příhraničních oblastech nezvládají nápory nově příchozích a hrozí epidemie cholery, úplavice a dalších nemocí.

V Bengálském zálivu se ve čtvrtek převrhla loď s více jak stovkou uprchlíků. Z vody bylo vytaženo třináct těl, z toho osm dětí. Na svém twitterovém účtu o tom informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Na myanmarské straně hranice byly vypáleny desítky vesnic a tisíce Rohingů se skrývají v lesích bez dostatku jídla a lékařské pomoci, uvedla AFP. Myanmar stanovisko mezinárodního společenství, jež straní Rohingům, odsuzuje a poukazuje na to, že kvůli nepokojům muselo z domova odejít i na 30 tisíc hinduistů a buddhistů.