Přes tři sta budov hrozí v Mexiku pádem. Záchranáři stále hledají přeživší

Více než tři sta budov v Mexiku hrozí zřícením. Po otřesech, v jejichž důsledku zemřelo nejméně 324 lidí, zůstává nezvěstných téměř 50 lidí. Záchranáři po nich budou pátrat ještě tři dny, řekl v pondělí šéf mexické civilní obrany Luis Felipe Puente.

„Mohu říci, že v současnosti už je nepravděpodobné, že bychom nalezli někoho živého,“ uvedl Puente s tím, že u zmíněných pohřešovaných se předpokládá, že jejich těla budou pod troskami.

Mexické úřady budou vyšetřovat možné porušení zákona v případě několika zřícených budov, které stály bez patřičných povolení. Je mezi nimi i škola na jihu metropole Mexika, při jejímž pádu zemřelo 19 dětí a sedm dospělých.

Vojáci i místní odklízejí trosky domů
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Na úřady se podle Puenteho obracejí s obavami o své bezpečí obyvatelé desítek budov, v nichž se po otřesech objevily praskliny.

Statici nyní procházejí dům po domě a rozhodují o tom, jestli budou moci dále bezpečně stát, bude je nutné vyztužit, nebo je čeká demolice. Pádem je podle agentury AP ohroženo na 360 domů.

Kvůli nutnosti zkontrolovat velké množství staveb se například v metropoli vrací školní provoz jen velmi pomalu k normálu.

Většina škol zůstává zavřená, v průběhu úterý se budou děti moci vrátit jen do necelých 700 z téměř 9000 škol v mexickém hlavním městě. Ministr školství Aurelio Nuňo v pondělí řekl, že všechny školy projdou kontrolou během dvou týdnů.