Mladý Australan vylezl z moře s nohama pokousanýma do krve. Zřejmě útočily „mořské blechy“

Horizont ČT24: Na mladíka v moři u Austrálie zaútočili zřejmě masožraví korýši (zdroj: ČT24)

Šestnáctiletý Sam Kanizay z australského Melbourne po víkendové koupeli v moři skončil v nemocnici s neobvyklým zraněním, které zamotalo hlavu i ošetřujícím lékařům. Jeho chodidla a kotníky totiž pokrýval nespočet drobných bodných ran, které krvácely. Podle biologů chlapce zřejmě pokousaly takzvané mořské blechy. Malé masožravce pochytal chlapcův otec a teď je zkoumají odborníci.

Sam Kanizay si svých zranění všiml, až když po půl hodině vylezl z vody. Z pláže odešel domů, do nemocnice ho vzali až rodiče. Doktorům se dlouho nedařilo zmírnit krvácení. Podle nich to zapříčinila protisrážlivá látka, kterou mořské blechy produkují podobně jako pijavice.

Samův otec Jarrod se ještě stejný večer vydal k moři s hrstí syrového masa a masožravé živočichy natočil a část jich vzal s sebou. „Je jasné, že tahle zvířátka mají hodně ráda maso,“ říká Jarrod Kanizay.

Drobní masožraví korýši se živí mrtvými rybami i ptáky

Takzvané mořské blechy z řádu stejnonožců, kteří jsou nejpravděpodobnějšími viníky, jsou masožraví korýši, kteří se živí zejména mrtvými rybami, ptáky a dokonce ohlodávají i mrtvoly velryb. Podle australského serveru The Age nepohrdnou ani masem lidským. Zdržují se v mělčinách a jejich kousnutí je tak drobné, že si ho člověk ani nemusí hned všimnout.

Docent Richard Reinda z Univerzity Monash v Melbourne řekl webu news.com.au, že mořské blechy nežijí ve velkých skupinách. K Samovi je ale mohla přilákat krev šířící se ve vodě. „Jsou velmi dobří v hledání potravy,“ řekl Reina. Samova zranění jsou však podle něj povrchová a měla by se rychle zahojit. „Myslím, že je to velmi vzácné,“ uvedl k útoku biolog.

Rojily se však nejrůznější spekulace. Podle australského odborníka na mořskou faunu Jeffa Weira zase mohlo jít o korýše známé jako různonožci, kteří se živí mrtvými rostlinami a živočišnými zbytky. Specialista na parazity z Queenslandské univerzity Thomas Cribb však tvrdí, že takováto zranění po setkání s různonožci jsou velmi nepravděpodobná.

„Nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl v australské televizi oceánolog Michael Brown. Podle něj mohly Samovi rozkousat nohy larvy medúz. „Nikdo neví, co jsou ti živočichové zač,“ řekl Jarrod Kanizay australským médiím. „Volali různým lidem, ať už expertům na jedy či oceánologům a doktorům po celém Melbourne, a nic,“ dodal otec zraněného chlapce.