Prezident JAR ustál devátý pokus o sesazení. Podle kritiků Zuma uvrhl stát do recese

Poslanci hlasují o osudu jihoafrického prezidenta Zumy (zdroj: ČT24)

Jihoafrický parlament nevyslovil nedůvěru hlavě státu. Kontroverzní pětasedmdesátiletý Jacob Zuma ustál řadu korupčních afér a teď i devět hlasování o nedůvěře. Tentokrát se hlasovalo poprvé tajně. Zumovi uškodilo hlavně březnové odvolání respektovaného ministra financí Pravina Gordhana, po jehož odchodu ekonomika spadla do recese a ratingové agentury zhoršily zemi hodnocení.

Podle kritiků prezident nedokázal pozvednout životní úroveň obyvatel. Zuma navíc čelí obvinění, že se přespříliš sblížil s bohatou jihoafrickou podnikatelskou rodinou Guptů, která se údajně snaží ovlivňovat politická rozhodnutí v JAR - včetně zbavení úřadu respektovaného ministra financí. Prezident to odmítá.

Pro Zumův pád byly i desítky členů vládní strany

V případě sesazení by se Zumou bývala padla celá vláda. Opoziční aliance před hlasováním vyzvala zákonodárce vládní strany Africký národní kongres (ANC), aby prezidenta pomohli odvolat. Ten ale hlavu státu nakonec podržel. Pro jeho odvolání zvedlo ruku 177 poslanců včetně asi čtyřiceti rebelů z ANC, proti hlasovalo 198 zákonodárců, devět se zdrželo.

Předsedkyně parlamentu a zároveň šéfka vládní strany Baleka Mbeteová se rozhodla pro tajné hlasování, aby zamezila politickému tlaku a zvýšila důvěryhodnost výsledku. „Ústavní soud rozhodl, že hlasování o nedůvěře prezidentovi může proběhnout otevřenou, nebo tajnou volbou. A že já jako předsedkyně Národního shromáždění mám ústavní právo způsob této volby stanovit,“ sdělila politička.

Opozice v tom viděla naději, už osmkrát před současným pokusem se jí Zumu odvolat nepodařilo. „Nebudou mít (vládní strana) žádný důvod k zastrašování nebo obviňování. To se netýká jenom Afrického národního kongresu, ale i dalších opozičních stran, které nutily své členy hlasovat pro prezidenta Zumu. Toto je vítězství pro opozici, pro Jihoafrickou republiku a pro ústavu,“ uvedl člen opozičních Bojovníků za ekonomickou svobodu Julius Malema.

Demonstrace proti Zumovi
Zdroj: ČTK/AP/Halden Krog

„Volba je vlastně docela jednoduchá. Buď jste na jedné straně se Zumou, nebo stojíte proti němu. Buď hájíte zájem Jihoafrické republiky, nebo ne,“ konstatoval lídr opoziční Demokratické aliance Mmusi Maimane.

Odvolání Zumy požadoval i desetitisícový dav, který v pondělí prošel centrem Kapského Města až k parlamentu. Pokojného protestu se účastnili zástupci občanské společnosti nebo náboženští lídři. „Jacob Zuma představuje jen část problému, on není jediný. Budeme muset ještě tvrdě bojovat, abychom si byli jistí, že se začnou řešit sociální nerovnosti a nespravedlnosti, kterým naši lidé čelí,“ podotkla účastnice demonstrace Phumeza Mlungwanaová.

Pro většinu evropských komentátorů je Zuma archetypem zkorumpovaného a polygamního afrického vůdce. Jihoafričtí běloši jej považují za diktátora, přičemž ani u černošské většiny v JAR již dávno nemá bezvýhradnou podporu. Přesto stojí Zuma v čele této nejrozvinutější africké země více než osm let. Poprvé byl zvolen v roce 2009, podruhé před třemi lety.

Pochází z natalské vesnice Nkandla a v současné době má čtyři oficiální manželky. Nemá žádné formální vzdělání, v mládí pásl v rodném Natalu dobytek. Již ve svých 17 letech se stal členem strany Africký národní kongres (ANC).

V roce 1963 byl uvězněn za nezákonné opuštění země kvůli vojenskému výcviku, ve vězení strávil deset let. Po propuštění v roce 1979 odjel do exilu, žil v Mosambiku či Zambii. Do vlasti se vrátil začátkem 90. let.

V roce 1994 se Zuma stal členem provinční vlády v KwaZulu-Natal pro ekonomiku a cestovní ruch, v prosinci 1997 místopředsedou ANC a v červnu 1999 viceprezidentem JAR.

V červnu 2005 jej prezident Thabo Mbeki ale z funkce viceprezidenta odvolal kvůli podezření z rozsáhlé korupce v obchodu se zbraněmi z roku 1999.

V roce 2007 Zuma s podporou levicové části ANC a spřízněných odborů a komunistů porazil Mbekiho v souboji o místo šéfa strany. ANC jej pak v lednu 2008 navzdory tehdy probíhajícímu obvinění nominoval pro prezidentské volby.

Různá obvinění Zumu provázejí i během výkonu prezidentské funkce. Loni v březnu soud dospěl k závěru, že Zuma porušil ústavu, když odmítl uhradit výdaje použité na přestavbu svého soukromého sídla. Opozice pak v parlamentu vyvolala hlasování o jeho sesazení, poslanci jeho ANC jej však podrželi.

Neúspěšné hlasování o sesazení Zumy proběhlo v parlamentu i loni v listopadu, tentokrát kvůli informacím, že bohatí indičtí podnikatelé s vazbami na prezidenta měli patrně nepřípustný vliv na jmenování ministrů. Na začátku listopadu obvinila prezidenta z ohrožení demokracie Nadace Nelsona Mandely, po jehož boku Zuma začínal jako jeden z vůdců hnutí za zrušení apartheidu.

Jihoafrický exprezident Jacob Zuma na summitu v USA
Zdroj: ČTK/imago stock&people