Německý maloobchod Aldi stahuje z prodeje všechna vejce, Česko dělá namátkové kontroly

Události: Nebezpečná látka ve vejcích (zdroj: ČT24)

Německý maloobchodní řetězec Aldi stahuje z prodeje všechna vejce. Podle agentury DPA to oznámil s tím, že jde o preventivní opatření v zájmu zákazníků. Německo, Belgie a Nizozemsko začaly tento týden stahovat miliony nizozemských vajec se zdraví škodlivou látkou. Česko zavedlo namátkové kontroly.

Aldi nově zařadí do distribuce pouze vejce, u nichž bude doloženo, že prošly testem na fipronil. Společnost upozornila, že to může vést k problémům s dostupností vajec pro zákazníky.

Německý obchodní řetězec Rewe stáhl všechna nizozemská vejce, napsala agentura Reuters. Dolnosaský ministr zemědělství Christian Meyer řekl televizi ZDF, že se v Německu dostalo do prodeje více nizozemských toxických vajec, než se dříve myslelo. Podle nových informací prý nejde o tři, ale deset milionů vajec.

Česko zavedlo namátkové kontroly

Toxický fipronil představuje riziko pro játra a ledviny. Látka byla v několika evropských zemích objevena u milionů nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem. Česká republika kvůli skandálu s nebezpečnými vejci zavedla namátkové kontroly. V Nizozemsku a Belgii úřady přistoupily i k zavírání chovů.

Toxické látky v nizozemských vejcích (zdroj: ČT24)

Nizozemský úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA tvrdí, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel. Podle německých úřadů je množství toxické látky ve vejcích malé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, potenciální hrozbou je však pro děti.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.