V německé zoo uvízly desítky lidí v lanovce vysoko nad řekou, záchrana trvala hodiny

Téměř sedmdesát lidí evakuovali hasiči v neděli večer z lanovky v zoo v německém Kolíně nad Rýnem. Důvodem byla jedna zaseknutá kabina, která zastavila celou lanovku. Většina kabin uvízla nad řekou ve výšce až 40 metrů. Záchrana trvala přes pět hodin, jeden člověk skončil v nemocnici.

K incidentu došlo v neděli zhruba v půl čtvrté odpoledne. Cestující náhle zaskočilo prudké zabrzdění lanovky. Způsobila to kabina číslo 38, která se zasekla na jednom z pylonů. Seděli v ní čtyři cestující, mezi nimi dvě děti.

Většina z 32 kabin lanovky uvízla nad řekou, a jejich osazenstvo proto museli hasiči složitě dostávat do bezpečí. K některým gondolám ve výšce až 40 metrů dosáhly ze břehu výsuvné žebříky, ale většina z více než šedesáti postižených musela být zachráněna z lodí.

Do vyprošťování lidí se kromě stovky hasičů zapojili i výškoví záchranáři. Zdravotní potíže postihly dva lidi – těhotnou ženu a muže, který musel být převezen do nemocnice. Mezi uvízlými bylo i dvacet dětí. „Něco takového se tu ještě nestalo,“ citovala agentura DPA mluvčího hasičů.

V říjnu 2014 sice došlo k mimořádné události kvůli silnému větru, tehdy ale musela být evakuována jen jedna gondola. Byla v ní rodina se dvěma dětmi, kterou záchranáři spustili na loď.