V USA někdo vypustil z kožešinové farmy 35 tisíc norků. Podle úřadů nepřežijí

Neznámí pachatelé vypustili v americkém státě Minnesota na svobodu 35 tisíc norků chovaných na místní kožešinové farmě. Oznámil to šerif okresu Stearns, který leží severozápadně od Minneapolis. Podle úřadů zvířata nejsou schopna ve volné přírodě přežít.

Pachatelé pronikli do areálu farmy v osadě Eden Valley, odstranili část ohrazení a otevřeli klece s lasicovitými šelmami. Majitelům farmy způsobili škodu tři čtvrtě milionu dolarů (17 milionů korun), píše AP.

Policie varovala místní obyvatele, aby se k norkům nepřibližovali, protože zvířata by je mohla pokousat. Pátrání po pachatelích je zatím neúspěšné a policie nezná ani motiv jejich činu, uvedla místní média.

V Česku se v současné době řeší zákaz kožešinových farem, a to od roku 2019. Poslanecký návrh se ale možná vrátí ze Senátu do sněmovny s pozměňovacím návrhem.

Senátní hospodářský výbor totiž doporučil prodloužit období pro zrušení farem do konce roku 2022 a zvýšit kompenzace chovatelům. Naopak senátní zdravotnický výbor zákaz farem podpořil.

V tuzemsku funguje devět aktivních kožešinových farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají právě norci, ale i lišky. Většina kožešin jde na vývoz – na výrobu módních doplňků, což je podle ochránců zvířat ten nejzávažnější etický problém. Ročně se kvůli kožešině usmrtí v Česku na 20 tisíc zvířat.