Každý den jeden odpadek. Brit se rozhodl vyčistit Marseille

Události: Edmund Platt čistí Marseille (zdroj: ČT24)

Mladý Brit Edmund Platt se rozhodl zbavit jihofrancouzský přístav Marseille odpadků. Jeho výzva sebrat každý den jeden odpadek se na Facebooku setkala s mimořádnou odezvou. Tisíce lidí mu začaly posílat fotky toho, jak sami město čistí. Projekt je čím dál úspěšnější a Eddie mu dnes věnuje veškerý čas i úsilí.

Eddie do Marseille přijel před šesti lety, cestou do Itálie za prací manažera. Město si zamiloval a rozhodl se zůstat. Doteď je přesvědčený, že je to skvělé místo – nebýt všudypřítomné špíny a odpadků.

„Marseillský odpadní systém je starý, nebyl stavěný na takové množství plastů a obalů. Takže většina toho skončí ve Středozemním moři,“ uvedl zakladatel iniciativy „Každý den 1 odpadek“ Edmund Platt.

Marseille
Zdroj: ČT24/Irena Dolejší
Pohled na přístav a baziliku Notre-Dame de la Garde v Marseille
Zdroj: ČT24/Irena Dolejší

Středozemní moře je nejšpinavější na světě. A 80 procent veškerého odpadu v moři pochází právě z měst. Podle Eddieho jediný nedopalek dokáže znečistit 500 litrů vody.

Ještě před pár lety nic z toho nevěděl. Jenže udělal gesto, které mu změnilo život. „Sebral jsem plechovku, vyfotil se, pověsil to na síť a řekl, že odteď je mým novým zvykem sebrat jeden odpadek každý den,“ popisuje Platt.

Eddie svoji inciativu zahájil před dvěma lety a dnes už ho na sociálních sítích sleduje přes 160 tisíc lidí po celém světě. Přesto tvrdí, že stojí na úplném začátku.

V Marseille se samozřejmě najdou i lidé, kteří ho považují za blázna. Podle něj je ovšem blázen každý Marseillan. Jinak by prý v jednom z nejhezčích a zároveň nejšpinavějších měst Evropy nemohl bydlet.