Bez pšenice není hostie. Vatikán odmítá bezlepkové varianty

Hostie, které se tradičně vyrábí z pšeničné mouky, musí obsahovat aspoň minimální množství lepku, aby je mohli římskokatoličtí kněží podávat věřícím při svatém přijímání. Zcela bezlepkové nelze použít, připomněla vatikánská Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Česká biskupská konference však ubezpečuje, že pro věřící s celiakií se nic nemění a jsou pro ně určené nízkolepkové hostie.

„Chléb používaný při oslavě eucharistie musí být nekvašený, čistě z pšenice a čerstvě vyrobeným,“ uvedl podle webu The Telegraph prefekt kongregace kardinál Robert Sarah. „Chléb vyrobený z jiné látky, i když je to obilí nebo je smíchán s jinou látkou odlišnou od pšenice do takové míry, že by se nepovažoval za pšeničný chléb, tak nelze použít,“ dodal.

V dopise adresovaném biskupům po celém světě nutnost rozhodnout o přípustnosti různých druhů hostií zdůvodnil i tím, že donedávna bylo věcí řeholních komunit výroba hostií a vína pro svátost eucharistie, ale nyní je možné je zakoupit i v supermarketech či na internetu.

Je tak nutné, aby kvalitu garantovaly příslušné certifikáty, které zajistí, že výrobci dodržují závazné normy. Vatikán doporučil, aby k zajištění dozoru byly pověřeny příslušné církevní instituce.

Na rozdíl od bezlepkových hostií jsou pak podle Vatikánu přípustné oplatky vyrobené z geneticky modifikované pšenice.

Česká biskupská konference: Nejedná se o změnu

Hostie podle rozhodnutí vatikánské kongregace nesmí být zcela bezlepková, ale může obsahovat jenom menší množství lepku. Podle České biskupské konference se tak pouze připomíná norma platná od roku 2003, která je běžně přijímaná, církev se podle ní řídí a nedochází tak ke změně.

„Lidé s celiakií mohou i nadále normálně přijímat nízkolepkové hostie (nazývané lidově také bezlepkové), stejně jako to dělali dosud. Tyto hostie totiž obsahují zanedbatelné množství lepku (maximálně 0,025 mg na hostii), proto jsou vhodné pro lidi s celiakií a současně vyhovují liturgickým předpisům,“ uvedl Ondřej Mléčka z tiskového střediska České biskupské konference. Pokud by někdo trpěl mimořádně silnou alergií na lepek, může podle něj přijímat proměněné víno místo chleba.

Hostie
Zdroj: Reuters/Max Rossi

Podle katolického učení kněz svými slovy při slavení svátosti eucharistie proměňuje hostii a víno v tělo a krev Ježíše Krista (transsubstanciace). Na světě se k římskokatolické církvi hlásí asi 1,2 miliardy lidí, statisíce z nich žijí v České republice.